Jitske in het blauw strijdend op de bal
Jitske in het blauw strijdend op de bal

‘Weinig clubs zo gezellig als Rhode’

Sport Human interest Sport

Sint-Oedenrode - Rooienaren dragen hun verenigingen een warm hart toe. Dat blijkt uit de vele vrijwilligers die wekelijks hun steentje bijdragen. Het sociale aspect binnen de clubs is enorm van belang. Er wordt samen gestreden op de sportvelden om naderhand onder het genot van een biertje de wedstrijd en het weekend te bespreken. DeMooiRooiKrant spreekt met leden van Rooise verenigingen over waarom ze met zoveel plezier lid zijn van hun club.

Jitske Voets (21), aanvoerster van Rhode Vrouwen 1, trapt de rubriek af. Sinds 24 april 2010 is ze lid van de Rooise voetbalclub. Hiermee ging ze haar broers Hemke en Timon achterna. “De keuze was dus snel gemaakt om voor Rhode te kiezen. Een pluspunt is zeker dat de club lekker dichtbij is.”

Ben je naast lid ook actief als vrijwilliger (geweest)?
“Ik heb langere tijd in de keuken en achter de bar gewerkt in de Rhode kantine. Een gedeelte van die periode waren papa en mama beheerder van de kantine. Met name de zondagmiddagen en Super Sundays vond ik enorm leuk. Het was iedere week een feestje. Na het poetsen kon ik aansluiten in ’t Straotje.”

Wat is een hoogtepunt van jouw tijd bij Rhode?
“Mijn hoogtepunt is zonder twijfel het kampioenschap dat ik heb meegemaakt met Vrouwen 1 in 2018. Dit was mijn tweede jaar bij de senioren. Het jaar erna werden we meteen kampioen. De wedstrijd was erg spannend en ik heb zelfs gescoord. Dit hebben we zeker goed gevierd in de kantine!”

Wat voegt het toe aan jouw sociale leven? 
“Iedere donderdagavond en zondag zie je je eigen team. Daar wordt genoeg gekletst en heel veel met elkaar gedeeld. Het is eigenlijk een extra vriendengroep die je met regelmaat ziet. Het leuke aan ons team is dat iedereen erbij hoort en welkom is. We zijn tijdens de wedstijd allemaal fanatiek, om daarna in de kantine met z’n allen een drankje en dansje te doen. Dit laten we ook zien op Instagram @rhodevr1, waar we mensen vermaken met onze avonturen op en naast het veld. De kantine is een gezellige plek bij Rhode. Het is er lekker druk en er heest een gevoel van saamhorigheid. Ik denk dat er weinig clubs zo’n gezellige sfeer in de kantine hebben als Rhode!”

Vind je het sociale aspect belangrijk? Waarom?
“Ik vind het sociale aspect zeker belangrijk. Het is sowieso laagdrempelig om met mensen in contact te komen door bijvoorbeeld de kantine. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik weinig moeite heb met contact leggen met anderen, vooral niet als ik een wijntje op heb. Doordat je elkaar wekelijks ziet, kan je ook signaleren als het met iemand een keertje minder goed gaat. Dan heb je toch je voetbalteam dat er voor je is. Voetbal is voor mij een moment van gezelligheid, fanatisme en een uitlaatklep.”

Jitske scoorde het winnende doelpunt in de kampioenswedstrijd.
Jitske (rechts) in actie tegen Bavos.
Afbeelding
Afbeelding
Rhode VR1 werd in 2018 kampioen.