Voorman van het Sint-Joris gilde Henk Quinten (l) stelt de nieuwe Koning voor.
Voorman van het Sint-Joris gilde Henk Quinten (l) stelt de nieuwe Koning voor.

Nieuwe Koning bij Gildecrans Meierijstad

Sport Sport

Sint-Oedenrode - Zondagmiddag was het zover: de vier gilden van Meierijstad waren bijeen om te gaan schieten voor een (nieuwe) Koning. Bij het jeu de boulen werd gestreden voor de titel van Landjonker.

Om 12.00 uur vertrokken ze vanaf de parkeerplaats bij de Arcade naar het gildeterrein aan de Ollandseweg. Na een vendelgroet werden alle gildebroeders en -zusters welkom geheten door onze beschermheer burgemeester Kees van Rooij en de hoofdman van het Sint Jorisgilde. Bij de koffie konden de gildebroeders en -zusters opgeven of ze mee wilden doen bij het Koningschieten of het jeu de boulen. Na loting werd er gestart met de wedstrijden. Al snel bleek dat de gipsen vogels veel taaier en sterker waren dan verwacht. De wedstrijden liepen dan ook al snel uit. Het jeu de boulen verliep zoals gepland. Na vele schoten bleven er twintig gildebroeders in de race voor het Koningschap. De vogel die hiervoor gebruikt werd, was nog taaier en dus duurde het ontzettend lang voor er een beslissing viel. Uiteindelijk werd besloten dat de gildebroeder van wie de meeste schoten raak waren, de winnaar werd.

Paul van Dijk, hoofdman van het Onze Lieve Vrouwe en Catharinagilde, werd uitgeroepen tot Koning van Gildecrans Meierijstad. Hij kreeg het Koningschild omgehangen en werd zo koning voor het komende jaar.
Bij het jeu de boulen was alles een stuk soepeler gelopen. Al was daar de finale tussen Erp en Schijndel toch ook erg spannend. Uiteindelijk ging hier het Gilde Sint Catharina en Barbara met de titel Landjonker aan de haal. Volgend jaar is het gilde uit Erp aan de beurt om alles te regelen. Ze hopen dan op net zo’n mooi weer als dit jaar en ook dat de wedstrijden dan net zo spannend worden.