Concentratie is erg belangrijk.
Concentratie is erg belangrijk. Foto: Hans van den Wijngaard

Wie wordt de nieuwe Koning van Meierijstad?

Cultuur Sport

Meierijstad - Na het samenvoegen van verschillende gemeenten tot Meierijstad bleken er plotsklaps vier gilden in deze gemeente te zijn, te weten: Onze Lieve Vrouwe en Catharinagilde uit Erp, Gilde Sint Catharina en Barbara uit Schijndel, Sint Barbaragilde uit Veghel en het Sint Jorisgilde uit Sint Oedenrode. Het leek ze logisch om met de vier gilden aan tafel te gaan om te kijken hoe hiermee om te gaan.

Al snel kwamen ze tot de conclusie dat ze alle vier autonoom wilden blijven, maar dat ze sommige dingen ook gezamenlijk zouden kunnen doen. Om tot een goede afstemming te komen is de Gildecrans Meierijstad in het leven geroepen. Een van de zaken die ze gezamenlijk wilden doen, was aanwezig zijn bij de jaarlijkse bijeenkomst voor de gedecoreerden. Daar gaven ze een vendelgroet om de betrokkenheid te laten zien.
Een ander, zeer belangrijk punt, was het jaarlijks schieten voor het Koningschap van Meierijstad. De vier gilden zouden dat op toerbeurt organiseren, maar helaas heeft ook corona hier roet in het eten gegooid. Het gevolg was dat de huidige Koning Meierijstad, Andre v.d. Warenburg, dit nu al enkele jaren is.
Maar gelukkig, 2022 biedt de mogelijkheid om het dit jaar weer op het programma te zetten. Op 11 juni a.s. gaan ze op het Rooise gildeterrein schieten op de gipsen vogels. Jeu de boules wordt gespeeld op de grasbaan. Hier doen alle vier de gilden aan mee. Het programma is als volgt: 12.00 uur verzamelen op het parkeerterrein van Arcade. Vandaar trekken ze naar gildeterrein Ollandseweg 123 waar om 12.30 uur een vendelgroet volgt. Meteen daarna het welkomstwoord door burgemeester Van Rooij (beschermheer van de Gildecrans Meierijstad) en de hoofdman van het Sint Jorisgilde. De huidige Koning legt het Koningsschild af, waarna de wedstrijden beginnen: 13.00 uur de eerste voorronde en 14.00 uur de tweede voorronde Dit geldt zowel voor het kruisboog schieten als het jeu de boules. 15.00 uur finale jeu de boules. 15.30 uur finale koningschieten.

Hierna volgt de huldiging van de Koning en de winnaar van de jeu de boules-competitie. Daarna is er nog een gezellig samenzijn om de onderlinge broederschap te verstevigen. Ze hopen 11 juni a.s. veel publiek te mogen begroeten bij deze, toch wel bijzondere, gebeurtenis.