Sil laat trots de beker zien.
Sil laat trots de beker zien. Foto:

Sil Swinkels wint FA Youth Cup: “Een avond die ik nooit zal vergeten”

Sport Sport

Birmingham – Daar staat hij dan met de FA Youth Cup. Slechts een handjevol Nederlanders gingen Rooienaar Sil Swinkels voor en daar is hij dan ook erg trots op. “Wat een geweldige ervaring! Dit is het grootste jeugdtoernooi in Engeland en voor iedereen in ons team een droom!”, zo laat de zeventienjarige voetballer van Aston Villa U18 weten aan MooiRooi.nl.

Deze week maakten ze een doelstelling waar: het winnen van de FA Youth Cup. Manchester City won de laatste twee edities. Dat geeft aan hoe moeilijk het is om dat doel te bereiken. En dat voor een club die normaal onderin of in de middenmoot van de Premier League meedraait.

Wat is het geheim? Sil: “Wij hebben een geweldige lichting en kwamen de meeste rondes door met overtuiging. Daarnaast hebben we meerdere spelers die tegen het eerste aan duwen en de meerderheid heeft minstens een interland gespeeld voor hun land. De mix van kwaliteit en de band die we onderling hebben met de spelers en staf maakt het ontzettend leuk om in te spelen. Het zorgt ervoor dat er altijd hard gewerkt wordt en dat iedereen het naar zijn zin heeft. Ik denk dat dit ons ‘geheim’ is en dat we mede daardoor de beste van Engeland zijn geworden.”

In januari speelde Sil een onvergetelijke tien minuten tegen het grote Liverpool in de echte FA Cup. Door de lockdown was dat toen zonder publiek. Dit keer mochten er wel fans bij zijn. Dat hebben ze geweten. “Het leefde enorm in de groep en om hem dan te winnen is een onbeschrijflijk gevoel. Vooral met de fans die erbij waren en ons hebben gesteund voor de volle 90 minuten en ons de energie gaven die we soms nodig hadden. Dat alles maakte het tot een geweldige sfeer en een fantastische ervaring. Een avond die ik nooit zal vergeten.”

Samen met zijn landgenoot Lamare Bogarde speelde Sil de hele wedstrijd centraal achterin. Dat is de vaste positie van de verdediger die vorig jaar over kwam van Vitesse. Daarvoor speelde de Rooienaar bij Helmond Sport en Rhode.