Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Fotografie gaat gepaard met veel gevoel

Zakelijk

Sint-Oedenrode - Geïnspireerd door oude meesters zoals Johannes Vermeer en Rembrandt van Rijn heeft Erry Dortmans al diverse betoverende beelden weten vast te leggen zoals het Melkmeisje, Meisje met de Parel en een serie van de Aardappeleters. Deze foto’s zijn al veelal bewonderd en weten mensen keer op keer te verbazen. Naast kunstfotografie vindt Erry ook haar passie in afscheidsfotografie.

Als zesjarig meisje kreeg Erry haar eerste camera, dat weet ze nog goed. Die camera week zelden van haar zijde en jaren later blijft deze liefde groeien. Ze werkte in de zorg, tot de passie voor fotografie de overhand nam. Nadat haar kinderen het huis uit gingen, besloot ze om de cursus voor basisfotografie te volgen. Het vonkje werd een vlammetje en direct daarna ging ze naar de twee jaar durende vakopleiding. Daar ontstond de passie voor kunstfotografie. “De oude meesters inspireren me met hun olieverftechnieken om hun licht en sferen te gebruiken bij het maken van portretten”, legt Erry uit. Bij de foto’s die geïnspireerd zijn op de bekende werken zoals het Meisje met de Parel wordt er vaak twee keer gekeken of het écht geen schilderij is. Deze beelden worden veelal bewonderd op exposities in Sint-Oedenrode en omstreken.

“Het is een eer om gevraagd te worden voor een expositie”, lacht de fotografe vol trots. Zo toonde ze haar beelden onder andere in het Ontmoetingscentrum Creatief Rooi, tijdens Rooi Martre en in de Beckart. Met veel passie en enthousiasme neemt Erry haar bezoekers mee in de verhalen achter de foto’s. Binnenkort zijn de foto’s te bezichtigen in het Lodewijkse kerkje aan de Hoofdstraat in Veghel. Vanaf 18 december is Erry’s oeuvre op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag te zien. “De kerk is in kerstsferen aangekleed. Kinderen kunnen een kerstdroom inspreken. Deze dromen worden uitgezonden op Omroep Meierij en het kindje met de mooiste droom wordt beloond met een fotoshoot”, aldus Erry.

De Rooienaar is van mening dat je nooit te oud bent om te leren. Naast reportages, portretten, kunstfotografie en zwangerschapsfotografie voegt Erry een intieme, persoonlijke vorm toe, namelijk afscheidsfotografie. “Ik ga de cursus afscheidsfotografie gevolgd om kennis op te doen, deze begint in januari”, legt Erry uit. Het mooiste aspect in de zorg vindt ze nog altijd om op een dierbare, waardevolle manier iets te betekenen in de laatste levensfase. Dit gevoel en haar ervaring neemt ze mee in de fotografie en dat heeft haar er toe gezet om deze vorm mee te nemen. “Het is een bijzondere manier om de laatste herinneringen vast te leggen.” In korte tijd komt ze dichtbij een familie. Ze probeert hen zo goed als kan te voorzien van hun wensen. “Het blijft een professie, maar het gaat gepaard met veel gevoel.”

Afbeelding
Erry Dortmans