De zon was in mei regelmatig te zien
De zon was in mei regelmatig te zien Foto: Marianne van Erp

Weer over het weer

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Over mei 2022 kan in het kort worden gezegd: droog, zonnig en warm

Hogere temperaturen dan normaal
De afgelopen maand was warmer dan dat we mochten verwachten. Met een gemiddelde middagtemperatuur van 21,4°C was het ruim twee graden warmer dan de normale 19,2°C. De hoogste temperatuur werd op 19 mei gemeten, die dag wees de thermometer 28,1°C aan. Op 2 mei koelde het af tot 1,7°C, dat was de laagste temperatuur van de vorige maand. Gemiddeld daalde de temperatuur ’s nachts tot 8,3°C en ook dat is ruim een halve graad warme dan de normale minimumtemperatuur van 7,7°C. Over de hele maand gemeten was de temperatuur gemiddeld precies 15°C. Het koudste etmaal hadden we op 29 mei met 10,3°C. Elf dagen eerder op de 18e hadden we het warmste etmaal van mei 2022. Die dag werd het gemiddeld 21,7°C.

Af en toe een bui
De regenmeter hoefde vorige maand niet vaak te worden geleegd. In totaal regende het slechts op tien dagen. Er viel in de afgelopen maand 34,7 liter regen per vierkante meter. Met 8,5 mm regen viel er op 23 mei de meeste regen.

Meer zon dan normaal
De zon was afgelopen maand vaker te zien dan dat we mochten verwachten. We hebben in mei recht op 210 uur zonneschijn. We kregen onze grootste en duurzaamste energiebron 247 uur te zien. Met veertien uur zonneschijn, was 15 mei de dag met het grootste aantal zonuren. Op 9 mei scheen de zon relatief het langst, namelijk 90,7% van de daglengte. In totaal waren er drie sombere dagen, dat zijn dagen met minder dan 20% zonneschijn. Eén van die drie dagen was 10 mei, die dag liet de zon zich met 1 uur en 36 minuten het kortste zien.

Kort samengevat was mei 2022 overdag warmer, zonniger en droger dan normaal