Op 1 april verraste vrouw Holle ons nog met een laagje sneeuw
Op 1 april verraste vrouw Holle ons nog met een laagje sneeuw Foto: Nienke Habraken

Weer over het weer

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Over april 2022 valt samengevat niet meer te zeggen dan dat de maand kouder, droger en zonniger was dan dat we mochten verwachten.

Kouder dan het langjarig gemiddelde
De maand april was niet alleen voor het gevoel kouder dan anders, de cijfers bevestigen dat het ook echt zo was. De middagtemperatuur bedroeg vorige maand gemiddeld 14,7°C, dat is bijna driekwart graad minder dan dat we mochten verwachten. De hoogste temperatuur lazen we af op dinsdag 12 april, die dag werd het 22,5°C. Die dag hadden we ook het warmste etmaal van april, de etmaaltemperatuur bedroeg 15,6°C. In de nachten koelde het gemiddeld af tot 3,6°C, de afgelopen drie decennia was dat in april gemiddeld 4,2°C. De laagste temperatuur lazen we op 3 april af. Het kwik daalde toen tot -5,6°C. Op vrijdag 1 april hadden we het koudste etmaal, de gemiddelde temperatuur was die dag 1,6°C.
Over de hele maand genomen bedroeg de temperatuur gemiddeld 9,6°C en ook dat was lager dan wat we mochten verwachten. Op basis van het langjarige gemiddelde hebben we in april eigenlijk recht op 10°C.

Minder regen dan normaal
April was opnieuw een te droge maand. Met 39,2mm neerslag viel er maar 75% van de regen die we mochten verwachten. De meeste regen viel in het begin van de maand, dinsdag 5 april had met 11,95 de meeste regen voor ons in petto. Twee dagen later viel er opnieuw veel regen: 11,45mm. Op 1 april lag er zelfs enkele uren sneeuw. In totaal regende het vorige maand op elf dagen.

Meer zon dan dat we gewend zijn
De zon was afgelopen maand nadrukkelijk aanwezig. We hebben in april statistisch recht op 184 uur zon, vorige maand waren dat 215 uur en 18 minuten. De zon liet zich op 28 april 13 uur en 9 minuten (89,6%) zien, dat was de dag met het grootste aantal zonuren. Ruim een week eerder op 20 april was de relatief zonnigste dag met 92,5% zonneschijn (13 uur en 6 minuten)

Kort samengevat, was april 2022 kouder, droger en zonniger dan normaal.