Er viel veel regen en dat leverde dit soort plaatjes op
Er viel veel regen en dat leverde dit soort plaatjes op Foto: Ingrid Bekkers

Weer over het weer

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Februari was een veel te warme en veel te natte maand, maar ook de zon maakte duidelijk meer uren dan dat we mochten verwachten.

Veel te warm
Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 6,6°C was februari 2022 bijna drie graden warmer dan de 3,7°C die we mochten verwachten. Op woensdag 16 februari hadden we met 11,3°C het warmste etmaal van de maand. Die dag lazen we ook de hoogste temperatuur af, het werd maar liefst 13,8°C. De gemiddelde middagtemperatuur in februari bedroeg precies 10°C, terwijl we met 7,1°C rekening moeten houden. Ook de minimumtemperatuur was met 2,5°C flink hoger dan de 0,3°C die langjarig zijn gemeten. De laagste temperatuur van -3,8°C werd op zaterdag 12 februari gemeten. Die dag hadden we ook het koudste etmaal met 2°C.

Veel regen
Normaal tappen we in februari 65 millimeter regen af. Dit jaar viel er 108,2 millimeter regen. Dat is voor de tweede maand op rij al flink wat meer dan normaal. De meeste regen viel op zondag de zesde, die dag viel er maar liefst 25 mm regen. Het regende op maar liefst 24 dagen.

Meer zon dan normaal
De zon liet zich in februari uitgebreid zien. In totaal was onze grootste energiebron 110 uur en 39 minuten te zien. Dat is veel meer dan de 88 uur waar we recht op hebben. Zeker de laatste twee dagen van de maand deden een flinke duit in het zakje. Maandag de 28e scheen de zon 9 uur en 48 minuten en dat was daarmee de dag met de meeste zonne-uren.

Kort samengevat, was de afgelopen maand een te warme en te natte maand, maar de zon liet zich uitgebreid zien.