Afbeelding

Lezing en excursie: Wij, wei en de Weidevogels

Roois nieuws
Wie aan het boerenland denkt, denkt ook aan weidevogels zoals kieviten, grutto’s, tureluurs, scholeksters en wulpen. Ieder voorjaar broeden veel weidevogels op het boerenland. De huidige gras- en bouwlandpercelen worden echter veel intensiever gebruikt dan in het verleden. Daardoor krijgen weidevogels minder gelegenheid om hun eieren uit te broeden en om hun jongen groot te brengen. In het werkgebied van de weidevogelgroep van IVN Rooi broeden gelukkig nog allerlei soorten weidevogels.

Wilt u hier meer over weten? Op woensdag 25 maart organiseert IVN Rooi een leerzame lezing over de weidevogels. Vervolgens is er op zaterdag 28 maart een kijkochtend bij Boekhorst aan de Schijndelse Heide. Ook leuk voor kinderen.
De weidevogelgroep onderneemt veel activiteiten om de weidevogelstand op de Schijndelse- en Veerse Heide op het huidige peil te houden en liefst nog te verhogen. De samenwerking tussen agrariër en vrijwilliger staat hierbij centraal. Vrijwilligers sporen in overleg tijdig de nesten van weidevogels op en markeren deze. Vervolgens kan de agrariër of loonwerker tijdens het bewerken ook indien nodig samen met de vrijwilligers de gemarkeerde nesten op het land ontzien. In gebieden waar dit op de juiste wijze wordt uitgevoerd gaat nog geen 5% van de nesten verloren door agrarische activiteiten zoals ploegen, rollen, slepen, mesten en maaien. Echter op percelen waar geen bescherming plaatsvindt, kan meer dan 50% van de legsels en kuikens verloren gaan.
Tijdens de lezing presenteert Marco Renes van het Brabants Landschap de laatste stand van zaken over het wel en wee van weidevogels in Brabant. Waar doen ze het nog goed en waar niet? Wat zijn de mogelijke oorzaken? Brabants Landschap heeft veel onderzoek verricht naar factoren die hier een rol bij spelen, zoals voedselaanbod op akkerbouwpercelen, nestbescherming, predatie en agrarisch natuurbeheer. Ook organiseert het Brabants Landschap jaarlijks cursusavonden en lezingen voor nieuwe vrijwilligers.
Tijd & Plaats: het gebouw van de handboogschutterij Sint Antonius (Nijnsel), Industrieweg18. Sint-Oedenrode, aanvang 20:00 uur. De entree voor leden is gratis, voor niet leden 2 euro. Deelname aan de weidevogelkijkochtend op 28 maart is gratis. Voor het laatste nieuws zie www.ivnrooi.nl