Nieuw beeld Martinuskapel ’t Everse ingezegend

Roois nieuws
Afgelopen zaterdag is het nieuwe beeld van de heilige Martinus ingezegend in Tours. Dit onder het toeziend oog van vijf leden van de stichting ‘Kapel van de Heilige Martinus’ en de Prins en zijn Adjudant van Papgat.

Afgelopen jaar werd het beeld van de heilige Martinus van Tours gestolen uit de kapel aan het Everse Akkerpad. De vrienden van de stichting, voor velen beter bekend als de Deurdouwers, deden hun naam weer eens eer aan. Met hulp van de firma Boca Kaarsen werd bij Holzsnichereien Gröndner in het Duitse Hohenfurch een beeld gevonden en aangeschaft.
Tijdens een heilige mis werd zaterdag het beeld ingezegend in de kapel van de Basiliek van de heilige Martinus van Tours. Hiervoor was het beeld geplaatst voor het altaar met daarachter het graf van Martinus. In de goed gevulde kapel werden de Rooienaren van harte welkom geheten. Tijdens de viering werd meerdere malen op ‘de vrienden uit Holland’ gewezen en hun speciale aanwezigheid met het beeld van Martinus. Een verbondenheid met Sint-Oedenrode, een plaats op 700 kilometer van Tours, toont volgens de priester die de dienst leidde de kracht van het geloof. De viering werd extra opgeluisterd door de prachtige klanken van het koor van de nonnen die naast de Basiliek hun klooster hebben. Net als tijdens voorgaande edities van de reis naar Tours werden de carnavalskaars en tien liter water gewijd.
Het was de elfde keer dat de vrienden de reis naar Tours maakten. Eén van hen heeft al die elf ritjes meegemaakt; Harrie van de Ven. Hij werd door de vrienden extra in het zonnetje gezet. Daarbij werd hij namens de Deurdouwers, door prins Igo Pap d’n Urste en adjudant Marco onderscheiden. De kaars wordt op zaterdag 14 februari om 11.11 uur aangestoken. Vanaf dat moment start de carnaval in Rooi. Hierna kan iedereen het nieuwe beeld van Martinus in de kapel komen bewonderen.