Afbeelding

Als het thuis niet meer gaat

Roois nieuws
In het Alzheimercafé in de Eigen Herd aan de Rooijsestraat in Uden komt elke derde dinsdag van de maand een bepaald aspect van de ziekte dementie aan bod. Op dinsdag 15 april is dat de opname in het verpleeghuis. Wachtlijstbeheerders uit de regio Uden-Veghel belichten de verschillende mogelijkheden van opname in een woonvorm voor mensen met dementie. Zij schetsen ook hoe een opname in zijn werk gaat. De deuren van het Alzheimercafé gaan om 19.00 uur open. Het programma begint om 19.30 uur en duurt ongeveer twee uur. Daarna kunnen de bezoekers nog even napraten en vragen stellen aan de aanwezige deskundigen en professionals. De avond is bedoeld voor iedereen uit de gemeenten Landerd, Boekel, Uden, Veghel, Bernheze en Sint-Oedenrode die iets met dementie heeft. De toegang is gratis.

ingrijpend
Er kan een moment komen dat de zorg voor een dementerende partner of ouder thuis niet langer mogelijk is. De partner of het kind dat die zorg geeft raakt vaak overbelast, ondanks steun van familie, vrienden en hulp vanuit professionele instanties. En als deze mantelzorgers uitvallen, is opname in een verpleeghuis vaak het enige alternatief. Dat is altijd een enorm ingrijpende gebeurtenis, waar de betrokkenen als een berg tegen opzien. De ervaring leert dat mensen enorm opzien tegen het nemen van de uiteindelijke beslissing. Ook al weten ze dat ze het geven van de goede zorg niet meer kunnen volhouden, toch hebben mantelzorgers het gevoel dat ze tekort schieten. Voor hun gevoel laten ze hun naaste in de steek. De organisatoren van het Alzheimercafé hopen mensen te helpen om de juiste beslissing te nemen. Tijdens deze avond wordt uitgelegd hoe de opname in een verpleeghuis in zijn werk gaat en hoe mensen daarin begeleid worden.

Het Alzheimercafé is een initiatief van Alzheimer Nederland, afdeling Uden/Veghel, BrabantZorg, GGZ Oost Brabant en Vivaan.