Een ‘tweede leven’ dankzij de Boeken- en platenbeurs

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Een dik boek ligt jarenlang onderin een doos op iemands zolder of staat ergens in een boekenkast. De grote schoonmaak zorgt ervoor dat het exemplaar eindelijk weer daglicht ziet na jaren van verwaarlozing. Is het een slecht boekwerk? Nee hoor, zeker niet. Het is zelfs bijster interessant, maar de eigenaar heeft het al gelezen. Daarom belandt het met anderen gebonden papieren op een stapel achter in de auto. Op naar het inlever- en verzamelpunt van Drankenhandel de Leijer in Sint-Oedenrode…

Daar wacht een tweede leven. Het boek krijgt een nog kans. Het zal gewogen worden, op waarde, staat en aantrekkelijkheid geschat. Eindelijk krijgt de pil weer aandacht. Attentie van kenners die zich al jaren in de boekenwereld bewegen. Als dit boek zou kunnen ademen, zou je de blaadjes kunnen horen zuchten van verlichting wanneer ze merken dat de stapel ‘verkoopbaar’ de volgende bestemming is. Een nieuwe eigenaar lonkt. Iemand die het boek met liefde en interesse zal doorbladeren.

Boeken uit alle windstreken
Zo krijgen ieder jaar duizenden boeken, platen, gezelschapspelen en tijdschriften een nieuwe eigenaar. Dankzij de Rooise Boeken- en platenbeurs. In het weekend van 22 en 23 februari, over anderhalve week, staat de 23e editie op de agenda. Tonny van Lieshout en haar team zijn volop bezig om op tijd klaar te zijn. In een schuur van Mechanisatiebedrijf Van Gemert te Nijnsel wordt iedere dag hard gewerkt. Niet alleen de laatste weken voor het evenement, maar het hele jaar lang. “In totaal zijn we met zo’n twaalf mensen die het sorteren voor hun rekening nemen”, begint de Rooise. Ze verzorgt onder andere de planning en is zelf meerdere malen per week aanwezig. “Vijf dagdelen per week is er een team van ongeveer drie mensen bezig om alles te sorteren. Theo Jansen en zijn helpers zorgen voor de aanvoer en Jos van Acht, al 22 jaar betrokken bij de organisatie, fungeert als goede magazijnmeester bij het klaarzetten en opruimen van de geleverde en klaargemaakte dozen boeken.” Omdat de Boekenbeurs in Sint-Oedenrode één van de bekendste is in het land, worden boeken uit alle Nederlandse windstreken aangeleverd. Op pallets doemen ze op bij Van Gemert. Daar volgt een grondige inspectie.




“Als we een bijzonder exemplaar zien, dan wordt dat trots getoond. We krijgen echt van alles binnen.”



Dringen geblazen
“Boeken in slechte staat worden sowieso weggegooid”, vertelt Tonny. “Ook boeken waar bladzijdes uit verdwenen zijn, of waar in geschreven of gestreept is overleven de selectie niet. De boeken die wel goed genoeg zijn, komen in de categorie geprijsd of niet geprijsd. Om te weten welke prijs er moet komen te staan, gaan we vaak op onderzoek uit. Internet is een goed hulpmiddel.” Het team van sorteerders heeft veel ervaring en allemaal hebben de dames of heren een eigen expertise. Omdat ieder boek door meerdere handen glijdt, wordt altijd een goed oordeel geveld. Vaak is ook direct duidelijk of er al meerdere van zijn ja of nee en of er daar niet teveel van zijn. De club is op elkaar ingespeeld. Tonny: “Dit jaar valt het op dat we veel binnenkrijgen in de categorie Brabantica. Of historische boeken over Amsterdam, WO I en II en Nederlands Indië, evenals als de vele fotoboeken en stapels tijdschriften. Daar zijn veel liefhebbers voor. Je moet op de eerste dag om 10.00 uur is komen kijken. Dan is het dringen geblazen.” Dat geldt ook voor de afdeling platen. Muziekfreaks storten zich dan op de krenten in de pap, die zorgvuldig zijn uitverkoren door Wim van der Heijden (klassieke muziek) en Gerardine Elshout (modern). “We hebben er minder dan andere jaren, maar ook nu zitten er weer geweldige platen tussen. Hier kijken we de hoezen na en luisteren we of ze nog goed zijn. Dat is erg leuk om te doen”, zegt Gerardine.

Tranen over de wangen
Meer dan 1300 dozen met boeken zijn nu gekeurd en goed bevonden. Ze staan klaar voor de 23e beurs. Evenals bijna tweehonderd dozen van vijftig platen. Een immense klus, die alleen geklaard kan worden door een goed op elkaar ingespeeld team. Tonny: “We werken hier ontzettend fijn samen. Iedereen weet wat hij of zij moet doen. Bovendien is het erg gezellig. Er wordt gekletst, maar ook hard gewerkt. En als we een bijzonder exemplaar zien, dan wordt dat trots getoond. We krijgen echt van alles binnen. Van prachtige kinderboeken tot bijzondere stripboeken. Boeken van bekende schrijvers. Oude, maar ook heel nieuwe exemplaren. Samen kennen we de hele collectie.” De Boeken- en platenbeurs is de ontknoping van een jaar zweten en zwoegen. Het weekend zelf is genieten voor de vrijwilligers. “Het is geweldig om te zien als mensen met een boek naar buiten lopen wat wij in onze handen hebben gehad. Ik kan me nog goed herinneren dat vorig jaar een man naar me toe kwam die al bijna twintig jaar op zoek was naar een bepaald oud boek.‘ Dat zullen jullie toch wel niet hebben’ zei hij. Ik wist zeker van wel en ook nog waar het lag. Toen ik het hem liet zien, rolden de tranen over zijn wangen.”

Zo zie je maar dat zowel vrijwilligers als de bezoekers veel voldoening halen uit de jaarlijkse beurs. Ieder op zijn eigen manier. Het is nog even aftellen voor John van Acht en zijn team van jonge mensen de Odaschool weer in gaan richten. Daarna begint de molen weer van voor af aan te draaien. De nooit stoppende cyclus van boeken en platen die een tweede leven krijgen. Voor meer informatie kan men terecht op de website: www.boeken-en-platenbeurs.nl