Ralph Janssen (links) en Jack van Haastrecht hebben samen met Antonie van der Staak het spel 'Va Banque' ontwikkeld
Ralph Janssen (links) en Jack van Haastrecht hebben samen met Antonie van der Staak het spel 'Va Banque' ontwikkeld Foto: Hans van den Wijngaard

Va Banque leert je Rooi spelenderwijs kennen

Recreatie en Toerisme

Sint-Oedenrode – Spelenderwijs de rijke Rooise historie leren kennen. Dat is het doel van het spel ‘Va Banque’ dat het Roois Cultureel Erfgoed (RCE) heeft ontwikkeld. Wie weet het meest van het Rooise culturele erfgoed?

‘Va Banque’, naar de bank is een kreet die roulettespelers zeker zullen kennen. Maar ‘bank’ en ‘bankgeheimen’ hebben ook een andere betekenis voor Rooi. Rond 2014 is bij het RCE het idee ontstaan voor het project ‘bankgeheimen’. Op verschillende plaatsen in Rooi en het buitengebied zijn toponiemenbanken geplaatst. Een toponiem is letterlijk een plaatsnaam. Bij die banken, die zijn vernoemd naar het gebied waar ze staan, kan de voorbijganger met behulp van een QR-code korte video’s zien met informatie over de geschiedenis van die plaats. Daar is destijds ook een fietsroute aan gekoppeld.

Bij het RCE hebben ze sindsdien niet stilgezeten. Ralph Janssen, Jack van Haastrecht en Antonie van der Staak hebben sinds die tijd het spel ‘Va Banque’ ontwikkeld. Het spel is een combinatie van geluk en kennis. Met alleen kennis kun je het spel niet winnen, maar zonder Rooise kennis ook niet. Naast kennis speelt geluk ook een factor, want zuurverdiende penningen kunnen met een ongelukkig getrokken verrassingskaart zomaar ineens van de buurman of buurvrouw worden. Dan sta je met al je kennis over de Rooise culturele historie weer op nul.

Drie categorieën
Het drietal bedacht meer dan 1400 vragen over het Rooise culturele erfgoed, makkelijke en moeilijke vragen. De vragen zijn verdeeld over drie categorieën, te weten vragen over de toponiemenbanken, vragen over een viertal thema’s (religie, sport, kunst & cultuur en natuur) en vragen over erfgoed in Sint-Oedenrode in het algemeen. Hoe vaker je het spel speelt, des te meer kom je van Rooi en de Rooise historie te weten, want de juiste antwoorden staan achter op het kaartje. Discussies over wel of niet waar zijn dan ook onnodig.

Voor scholen en Odendael
Speciaal voor de Rooise basisscholen heeft het RCE ook opdrachten ontwikkeld als suggesties voor lessen. Elke school krijgt gratis twee spellen en een bijbehorend lespakket ter beschikking, met onder meer reken-, taal- en cultuuropdrachten die aan het kennisniveau van de bovenbouw zijn aangepast. Leerlingen die bij ‘Koster Brock’ goed hebben opgelet, zullen daar zeker van profiteren. Ook voor Odendael zijn een of meerdere spellen beschikbaar. Voor de bewoners van Odendael zal het spel spelen een feest van herkenning zijn, zeker met de extra aanvulling van een PowerPointpresentatie met foto’s uit het spel.

Waar is het spel te koop?
Wie het spel graag wil kopen kan het bestellen op de website www.bankgeheimen.com. Wees er snel bij, want er zijn maar honderd exemplaren gemaakt. Bestellen kan op de website en wie het eerst komt, die het eerst maalt. Het spel kost 59,90 euro, maar wie ‘Va Banque’ voor 1 december bestelt, betaalt tien euro minder en kan zich voor 49,90 euro de gelukkige eigenaar van een fantastisch mooi spel noemen.