Eén van de toponiemenbankjes.
Eén van de toponiemenbankjes. Foto:

Roois Cultureel Erfgoed komt met bordspel

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Vanuit haar missie om het culturele erfgoed bij een breed publiek onder de aandacht te brengen, ontwikkelt Stichting Roois Cultureel Erfgoed (RCE) een educatief erfgoedspel over Sint-Oedenrode. Het spel is een voortzetting van een tweetal eerdere projecten, te weten het plaatsen van een zevental zogenaamde toponiemenbanken in Sint-Oedenrode (2014) en het project Bankgeheimen (2017). Laatstgenoemde project bestaat uit een fietsroute langs deze banken en korte documentaires die op informatieve en ludieke wijze de verhalen bij de banken verbeelden.

Met het educatieve erfgoedspel Va Banque, wil RCE jong en oud spelenderwijs via een bordspel met kennisvragen opnieuw kennis laten maken met de toponiemenbanken en meer in het algemeen met erfgoed en wetenswaardigheden over Rooi, zoals op het gebied van natuur, sport, religie en kunst. Het spel is er voor iedereen die interesse heeft in de cultuur en het erfgoed van Sint-Oedenrode, maar specifieke doelgroepen zijn de schooljeugd en de ouderen. Waar het voor de schooljeugd in lesverband een eerste kennismaking kan zijn met erfgoed is het voor de ouderen juist een mooie manier om samen herinneringen over vroeger op te halen Zowel vanuit het onderwijs als vanuit zorginstellingen is al belangstelling getoond voor het spel.

RCE streeft ernaar om het spel eind dit jaar in productie te hebben en ter beschikking te stellen aan de scholen in Sint-Oedenrode en Zorgcentrum Odendael. Daarnaast zal het spel ook aan diverse instellingen en gelegenheden aangeboden worden, waaronder het gemeentehuis, de bibliotheek, campings en horecagelegenheden. Op deze plekken kunnen niet alleen alle inwoners van Sint-Oedenrode maar ook bezoekers en toeristen van buiten Sint-Oedenrode kennismaken met het spel. Op termijn is het de ambitie om het spel bij voldoende belangstelling ook voor iedereen beschikbaar te maken. Over de wijze waarop (bijvoorbeeld via inschrijving) wordt nog nagedacht.

Financieel wordt de ontwikkeling van het spel naast een eigen bijdrage van RCE mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de gemeente Meierijstad en het Landschapsfonds Het Groene Woud.