Hier wordt donderdagavond over de kiosk vergaderd.
Hier wordt donderdagavond over de kiosk vergaderd. Foto: Jos van Nunen

Gemeenteraad buigt zich over de kiosk

Politiek

Sint-Oedenrode - De kiosk is trending. Niet per se op Twitter, maar wel in Rooise huiskamers, kantoren, winkels en op straat. Moet hij nu blijven of niet? En wat als je iets anders wilt, wat moet het dan worden? Inmiddels is een petitie voor behoud van de kiosk binnen een week ruim 1500 keer ondertekend. Ook de politiek gaat zich er nu mee bemoeien. Gemeentebelang Meierijstad heeft een motie ingediend voor behoud van het bouwwerk. Daarom staat het onderwerp deze donderdagavond op de ellenlange agenda van de gemeenteraad.

Afgelopen week clusterde meerdere Rooienaren zich in een comité voor het behoud. Dat heeft geresulteerd in een petitie, die sinds donderdagmiddag online staat. Er is ook een stroming op gang gekomen die oppert voor transparantie. Zij vragen om de ontwerpen openbaar te maken, maar voelen er ook wat voor om de optie ‘behoud van de kiosk’ er aan toe te voegen.

Stampij
Waarom wordt er zoveel stampij gemaakt over de kiosk? De fractie Hart denkt het antwoord wel te weten. Sterker nog, ze hebben het twee jaar geleden al zien aankomen. In een analyse zetten ze deze week op hun facebookpagina haarfijn uiteen hoe dat volgens de partij zit. In het kort komt het er volgens de politieke partij op neer dat de inspraak over de herinrichting van de Rooise Markt prima is verlopen, op één onderdeel na: de kiosk was buiten de inspraak gehouden. “In samenspraak met Natuurlijk! Sint-Oedenrode wordt een onafhankelijke commissie opgezet voor de uitwerking van de plannen voor de kiosk. Deze commissie stelt, in lijn met het schetsontwerp voor de Markt, een programma van eisen op. Op basis hiervan wordt een ontwerpen participatieproces in gang gezet” schreven ze destijds daarover. Maar het waaróm van die uitzondering werd hieruit niet duidelijk. “Laten staan, verplaatsen, weghalen of vervangen – een onafhankelijke commissie mocht het bepalen”, vat Hart het nog eens samen. “Hart was twee jaar geleden al bezorgd. In oktober 2020 schreven we al dat juist de kiosk onderwerp moet zijn van een debat tussen inwoners. Juist omdat de meningen zo verdeeld zijn is het zaak dat Rooienaren er samen uitkomen. In plaats daarvan kwam er een commissie vertegenwoordigers. De kiem voor protesten was daarmee al gelegd aldus Hart. Dat werd er niet beter op toen bleek dat de geselecteerde kunstenaar een bekende is van een van de commissieleden. Dat vertelde hij zelf in het nieuwsbericht van MooiRooi waarin de eerste schets van de eventuele nieuwe kiosk werd getoond.

Voet bij stuk
Tot nu toe houdt het college voet bij stuk. Het wil gaan voor een nieuwe kiosk op dezelfde plek. “De uitgekozen schets is het resultaat van een proces dat aansloot bij de procesgang en de resultaten van het uitgebreide participatietraject voor de herinrichting van de Markt. Daarbij is ook expliciet gevraagd naar de ideeën omtrent de kiosk. Vijftig procent van de mensen die reageerden had voorkeur voor de bestaande kiosk met aanpassingen; de andere helft was voorstander van een kiosk in een nieuwe vorm. Het college heeft daarop een aparte onafhankelijke projectgroep opdracht gegeven een procedure te starten om tot een ontwerp voor de kiosk te komen. De beoordelingscommissie was een afspiegeling van de samenleving in Sint-Oedenrode: Natuurlijk! Sint-Oedenrode, vertegenwoordiger Kunststichting Meierijstad; vertegenwoordiger Stichting Roois Cultureel Erfgoed, vertegenwoordiger ondernemers Markt, vertegenwoordiger namens de lokale horeca, beleidsambtenaar kunst en cultuur, vertegenwoordiger Centrummanagement Sint-Oedenrode en de ontwerper van de Markt. Het college heeft het volste vertrouwen in de zorgvuldigheid van het doorlopen proces en de wijze waarop vertegenwoordigers uit het Rooise tot hun keuze zijn gekomen”, zo laat een woordvoerder van de gemeente vorige week dinsdag weten.

De vergadering begint door een lange agenda donderdag al om 16.00 uur en wordt gehouden in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode. Ook is het thuis online te volgen. Hoe laat de kiosk op de agenda staat is nog niet te zeggen.