De kiosk werd enkele maanden geleden gebruikt voor een memorabel concert.
De kiosk werd enkele maanden geleden gebruikt voor een memorabel concert. Foto: Jos van Nunen

Petitie online voor behoud van huidige kiosk

Politiek

Sint-Oedenrode - De toekomst van de kiosk van Sint-Oedenrode doet veel stof opwaaien. Afgelopen week clusterde meerdere Rooienaren zich in een comité voor het behoud van het bouwwerk op de Markt. Dat heeft geresulteerd in een petitie, die sinds donderdagmiddag online staat.

Honderden mensen hebben al een handtekening gezet onder de petitie, die is opgestart door Rooienaar Silvie van der Schoot. Zij is al een paar weken zichtbaar op social media en in (lokale) media om zich uit te spreken voor het behoud van de kiosk. Er is nu ook een stroming op gang gekomen die oppert voor transparantie. Zij vragen om de ontwerpen openbaar te maken, maar voelen er ook wat voor om de optie ‘behoud van de kiosk’ er aan toe te voegen.

Proces
Eerder legde centrummanager Dirk Lammers al uit in DeMooiRooiKrant hoe het proces is verlopen. Volgens hem heeft iedereen de kans gekregen om zich te laten horen. In september 2020 werden ideeën opgehaald voor de herinrichting van de Markt. Hierbij konden inwoners hun wensen delen. Deze werden verzameld door onder andere een ontwerpkrant, een ideeënkar, bierviltjes in de horeca, ansichtkaarten, ingezonden brieven, een debatavond, themasessies en via social media. Eén ding werd het vaakst genoemd, zo zegt een woordvoerder van de gemeente in een eerder artikel van DeMooiRooiKrant: een kiosk moet blijven. “Tegelijkertijd was er veel commentaar. Hij zou moeten worden verbouwd, verplaatst, toegankelijk moeten worden gemaakt of een andere functie krijgen”, aldus de woordvoerder. De gemeente stelde twee vragen op en daaruit kwamen 137 reacties. Een vraag ging over de vorm van de kiosk, met twee keuzes: 1. De huidige kiosk moet blijven, maar met aanpassingen. 2. De kiosk moet een nieuwe vorm krijgen. De helft koos voor het behoud van de huidige kiosk, de andere helft voor een nieuwe vorm. De tweede vraag ging over de plek van de kiosk. 73% koos voor het behoud van de huidige locatie. Uiteindelijk koos de gemeente voor de optie van een nieuw soort kiosk op dezelfde plek en van daaruit is een selectiecommissie samengesteld.

Tot nu toe houdt de gemeente voet bij stuk. Het wil gaan voor een nieuwe kiosk op dezelfde plek. Of er nog beweging komt daarin zal moeten blijken. Het houdt in ieder geval duizenden Rooienaren bezig en wellicht wordt die stroming zo sterk dat er nog te praten valt over het behouden van de huidige kiosk of een transparante uitverkiezing van een nieuw ontwerp. Onder dit artikel staat een link naar de petitie.