Lucas Lenglet, artist impression ontwerp Kiosk 2022
Lucas Lenglet, artist impression ontwerp Kiosk 2022

Nieuwe kiosk in edele vorm met vertrouwde details

Cultuur

Sint-Oedenrode - Het ontwerp van de nieuwe Markt ligt klaar en de voorbereidingen zijn in volle gang. Onderdeel van het vernieuwde plein is ook de kiosk. Na een poll onder inwoners en een hoop vergaderingen liggen de eerste schetsen klaar. De basis van de kiosk blijft een zevenhoek, maar beeldhouwer Lucas Lenglet heeft er een unieke draai aan gegeven.

Door: Nienke Habraken

“We zijn er al enige tijd mee bezig”, vertelt Harrie van den Brand, bestuurslid van Kunststichting Meierijstad. Samen met winkeliers, ondernemers, horeca en de gemeente vormen zij een projectgroep die gaat over de kiosk. “Op een gegeven moment hadden we een longlist van ontwerpers en kunstenaars”, legt hij uit. Uiteindelijk werd er een kleine lijst gevormd van vijf ontwerpers. Zij mochten een pitch doen. Beeldhouwer Lucas Lenglet werd unaniem gekozen.

Lucas heeft wel een vermoeden hoe hij op de longlist terecht is gekomen. Er staat namelijk al werk van hem in de omgeving, namelijk de toren aan de Boskantseweg. “Harrie en ik kenden elkaar al uit het verleden”, lacht de kunstenaar. Het was voor Lucas een flinke uitdaging om na te denken over een ontwerp. “Normaal gesproken begin ik inhoudelijk. Dat inhoudelijke kwam er later zeker bij kijken. Er zijn de fysieke omstandigheden van de Markt en huidige kiosk. Er is de geschiedenis en de plek die de kiosk inneemt binnen de gemeenschap. Dat heb ik allemaal meegenomen.” De vraag was tweeledig: een aanpassing aan de huidige kiosk of een geheel nieuw ontwerp. “De meest interessante uitkomst ging over deze vraag. Vijftig procent van de mensen was voor het behoud van de huidige vorm met aanpassing en de andere helft was voor een nieuwe vorm”, aldus Lucas. Dat heeft hem aan het denken gezet en daarom is hij op onderzoek uitgegaan. Wat is een kiosk eigenlijk? Hoe zien die in Nederland en het buitenland eruit? Met die analyse ging hij aan de slag. “Het is een zoveel-hoek met kolommen en een dak, de onderkant is iets omhoog gebracht als podium. In Sint-Oedenrode staat er nu een kiosk in de vorm van een zevenhoek met zeven kolommen en een dak. Die constructie heb ik behouden.”

De ontwerper is tevreden over het proces. Ook hij heeft de verdeeldheid meegekregen. “Ik heb alle lof voor Sint-Oedenrode voor de aanpak. Vanaf het begin van het traject hebben ze een poll gedaan onder de bewoners om te peilen hoe zij erin staan.” Hij vindt het belangrijk dat de Rooienaren betrokken worden. “Bij kunst in de publieke ruimte is dat zeker van belang. Iedereen is gehoord en met die gegevens kan ik aan de slag.”

Het voorlopige ontwerp is nog niet helemaal klaar, maar Lucas en Harrie lichten al een tipje van de sluier op. De nieuwe kiosk blijft even groot als de huidige. “De huidige kiosk heeft een puntdak, met dezelfde vorm naar beneden toe. Die dubbele vorm heb ik vertaald naar onderen toe, dat geeft me de mogelijkheid om ‘m te laten zweven”, legt Lucas uit. Een van de bezwaren tegen de huidige kiosk is de grote bakstenen ombouw, die veel massa inneemt op de Markt. Door de kiosk te laten zweven kan je er doorheen en onderdoor kijken, waardoor het meer ruimte geeft. “Hij wordt rank, dus alles naar de kleinste dimensies teruggebracht. En om een relatie aan te gaan met de rest van de omgeving wordt hij bekleed met natuursteen.” Het krijgt de kernachtigste vorm van een kiosk op een edele manier. “Het nieuwe ontwerp doet men aan een robijn denken”, licht de beeldhouwer toe.

De Kunststichting hoopt dat de uitvoering in de zomer van 2023, tegelijkertijd of net na de verbouwing van de Markt, plaats kan vinden. “Het komt op de huidige plek van de kiosk. Momenteel zijn we nog volop bezig met het traject.” De afbeeldingen worden binnenkort prijsgegeven.