De eerste schets die veel stof doet opwaaien.
De eerste schets die veel stof doet opwaaien.

‘Gehakketak kiosk te danken aan college’

Politiek

Sint-Oedenrode / Meierijstad – Waarom wordt er zoveel stampij gemaakt over de kiosk? De fractie Hart denkt het antwoord wel te weten. Sterker nog, ze hebben het twee jaar geleden al zien aankomen. In een analyse doen ze op hun facebookpagina haarfijn uiteen hoe dat zit.

In het kort komt het er volgens de politieke partij op neer dat de inspraak over de herinrichting van de Rooise Markt prima is verlopen, op één onderdeel na: de kiosk was buiten de inspraak gehouden. “In samenspraak met Natuurlijk! Sint-Oedenrode wordt een onafhankelijke commissie opgezet voor de uitwerking van de plannen voor de kiosk. Deze commissie stelt, in lijn met het schetsontwerp voor de Markt, een programma van eisen op. Op basis hiervan wordt een ontwerpen participatieproces in gang gezet” schreven ze destijds daarover.

Waarom?
Maar het waaróm van die uitzondering werd hieruit niet duidelijk. “Laten staan, verplaatsen, weghalen of vervangen – een onafhankelijke commissie mocht het bepalen” vat Hart het nog eens samen. “Hart was twee jaar geleden al bezorgd. In oktober 2020 schreven we al dat juist de kiosk onderwerp moet zijn van een debat tussen inwoners. Juist omdat de meningen zo verdeeld zijn is het zaak dat Rooienaren er samen uitkomen. In plaats daarvan kwam er een commissie met onder meer vertegenwoordigers van de gemeente, Kunststichting Meierijstad, Natuurlijk! Sint-Oedenrode, Roois Cultureel Erfgoed en een ondernemer met een zaak aan de Markt.”

De kiem voor protesten was daarmee al gelegd aldus Hart. Dat werd er niet beter op toen bleek dat de geselecteerde kunstenaar een bekende is van een van de commissieleden. Dat vertelde hij zelf in het nieuwsbericht van MooiRooi waarin de eerste schets van de eventuele nieuwe kiosk werd getoond. Een petitie om de kiosk te laten staan is inmiddels ruim 1.300 keer ondertekend, DeMooiRooiKrant ontving diverse ingezonden brieven en Gemeentebelang dient komende week een motie in met de strekking dat de kiosk moet blijven. “Wat Hart betreft, gaat die motie voorbij aan het onderliggende probleem: gebrek aan participatie. Dat los je niet op door de raad over de hoofden van inwoners heen één van de vele opties erdoor te laten drukken”.

De vergadering begint donderdag al om 16.00 uur, wordt gehouden in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode en is ook thuis online te volgen.