Stralende zon boven de kerk
Stralende zon boven de kerk Foto: Bas Ulehake

Weer over het weer

Natuur

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Over juli valt niet meer te zeggen dan dat het een warme, droge en uitermate zonnige maand was.

Opnieuw warmer dan normaal
Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 19,2°C was juli 2022 bijna drie kwart graad warmer dan de 18,5°C die we mochten verwachten. Op dinsdag 19 juli hadden we met gemiddeld 29,1°C het warmste etmaal van de maand. Die dag lazen we ook de hoogste temperatuur af, het werd maar liefst 38,1°C. De gemiddelde middagtemperatuur in juli bedroeg 25,2°C, terwijl we met 24°C precies al tevreden moeten zijn. De nachten waren met 12,1°C net wat frisser dan 12,8°C die langjarig in de boeken staan. De laagste temperatuur van 7,6°C werd op woensdag 6 juli gemeten. Een dag eerder hadden we het koudste etmaal van de vorige maand: 16,5°C.

Nauwelijks regen
Normaal tappen we in juli 76 millimeter regen af. Omdat dit jaar de massale plensbuien die bij onweer horen ontbraken, lazen we slechts 22,6 mm af. De meeste regen viel op donderdag 21 juli, die dag stond er 8,7 mm in de regenmeter. In totaal viel er op 12 dagen regen.

Meer zon dan normaal
De zon liet zich in juli uitgebreid zien. In totaal was onze grootste energiebron 275 uur en 48 minuten te zien. Dat is veel meer dan de 209 uur waar we recht op hebben. Dinsdag de 19e scheen de zon 14 uur en 57 minuten en dat was daarmee de dag met de meeste zonuren.

Kort samengevat, was de afgelopen maand een te warme, te droge en extreem zonnige maand.