Een zonnebril was de afgelopen maand geen luxe
Een zonnebril was de afgelopen maand geen luxe

Weer over het weer

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Juni was een veel te warme en veel te natte maand, maar ook de zon maakte duidelijk meer uren dan dat we mochten verwachten.

Veel te warm
Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 17,8°C was juni 2022 bijna ruim een volle graad warmer dan de 16,6°C die we mochten verwachten. Op zaterdag 18 juni hadden we met 24,2°C het warmste etmaal van de maand. Het eerste etmaal van de maand was ook meteen het koudste: 12,1°C. De gemiddelde middagtemperatuur in juni bedroeg 23,3°C, terwijl we met 22°C rekening moeten houden. Pop donderdag de 23e werd het 31,8°C en dat was daarmee al de derde tropische dag dit jaar. Ook de gemiddelde minimumtemperatuur was met 11,4°C bijna een graad hoger dan de 10,6°C die langjarig zijn gemeten. De laagste temperatuur van 4,1°C werd op donderdag 1 juni gemeten.

Veel regen
Normaal tappen we in juni 65 millimeter regen af. Dit jaar viel er 107,5 millimeter regen. De meeste regen viel op zondag de vijfde, die dag viel er bijna 36 mm regen. Het regende op maar liefst 15 dagen.

Meer zon dan normaal
De zon liet zich in juni uitgebreid zien. In totaal was onze grootste energiebron 264 uur en 27 minuten te zien. Dat is veel meer dan de 204 uur waar we recht op hebben. Woensdag de 15e scheen de zon 14 uur en 54 minuten en dat was daarmee de dag met de meeste zonne-uren.

Kort samengevat, was de afgelopen maand een te warme en te natte maand, maar ook de zon liet zich uitgebreid zien.