Henriette van der Vleuten
Henriette van der Vleuten Foto:

50 Jaar werken met kralen

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Wie kent haar niet… Henriette van der Vleuten. Ze is een bekend figuur in Sint-Oedenrode en dat komt mede omdat ze al jaren meeloopt. De tachtiger houdt zich dit jaar al vijftig jaar bezig met kralen. Op dit moment heeft ze een klein atelier aan de Markt. Misschien ben je er al eens geweest. Omdat ze vijftig jaar in het vak zit, wil Henriette graag terugblikken op die periode.

“Ik woonde in de Kasteellaan en had er een ruilboetiek voor kinderkleertjes. Het was een heerlijke hobby die ik combineerde met twee dochtertjes. De grote garage bood ruimte genoeg voor mijn boetiek en vele moeders snuffelden tussen de grote voorraad. Op een dag kwam de buurvrouw, Joan v.d. Wijdeven, mij vragen of ze ook mee wilde doen met een cursus ‘werken met kralen.’ Oké, dit begon, en ik ben nooit meer gestopt. Mijn nieuwe hobby was geboren! Samen hebben we veel bedacht en gemaakt en zelfs enthousiast op jaarmarkten gestaan.

De kleertjes verhuisden en de officiële naam werd: Kralenboutique Unique. Uit de hele omtrek kwamen liefhebbers, want zoiets was er in dorpen niet. Mijn inmiddels drie dochters genoten ook op die jaarmarkten of in het winkeltje. Om reparatie werd ook veel gevraagd. Het was héél erg leuk voor mij. In totaal ben ik acht keer verhuisd met de boetiek. Het oude pandje tegenover de Hema, ’t Bakhuisje, achter in de tuin van de Paulus Gasthuisjes, de ijssalon, bij een fysiotherapeut, enz. enz. En toen het plekje bij Broer. De waardevolle spullen van Wim van Rooy werden door zijn zonen elders ondergebracht en het antwoord van Broer was: ‘Ja, ’t is goed, je moet wel de stroom betalen en in de tuin werken, want dat wordt me teveel!’ Laat dat nou óók een hobby van mij zijn.” Ook werden er veel workshops en leuke kinderfeestjes gegeven: Ieder blij naar huis met hun mooie resultaat. 

Dus, a.s zondag 26 juni op de Jaarmarkt nodigt zij, via haar kraam, iedereen uit die haar mooie stekje nog niet ontdekt heeft: Op de Markt tegenover De Gouden Leeuw.