Herken jij nog iemand op de foto?
Herken jij nog iemand op de foto?

Feest bij KBO Boskant

Historie Historie

Boskant - Zestig jaar geleden werd KBO Boskant opgericht door pastoor Teurlings. Vandaag, op 27 maart, is het jubileumfeest in ‘De Vriendschap’, daar waar alles ook begon. Het pand heeft al verschillende namen gehad. KBO Boskant blijft nog altijd hetzelfde.

“Wij zijn een vereniging voor inwoners van Boskant van 55 jaar en ouder. Vooral de oudere mensen zijn lid. Ongeveer 50 procent is boven de 80 jaar,” trapt secretaris Jacomien Habraken het gesprek af. Ze kan veel vertellen over de KBO en trekt samen met het bestuur de kar al enkele jaren. Sinds januari 2024 is Peter Boomgaard voorzitter en helpt daarbij.“Zelf kom ik niet uit Boskant maar woon er al 22 jaar. Ik ken dus ook wel de nodige mensen. KBO Boskant heeft mij geholpen hierbij,” vertelt hij. 

Met 127 leden is er zeker nog ruimte voor meer. Echter blijkt het moeilijk om nieuwe aanwas te vinden. “Mensen hebben het vaak druk en we merken zeker dat de jongere ouderen niet zo te pushen zijn om lid te worden.” De aanwas in Boskant is ook moeilijk in te schatten. Er wordt wel gebouwd, maar daar trekken vaak jongeren in. De gezondheid van de ouderen zorgt er soms voor dat ze naar Rooi verhuizen. “Sommigen blijven ook wel lid vanuit Rooi hoor,” beaamt de secretaris.

Naast kaart- en biljartmiddagen wordt er ook jaarlijks een zomerreis georganiseerd. Een geheel verzorgde dag waar een lunch en diner bij inbegrepen zitten. Jacomien: “Kosten van deze zomerreis verschillen per jaar. Dat ligt er een beetje aan wat we gaan doen. Dit jaar staat er weer iets heel moois gepland. Leden krijgen door middel van een nieuwsbrief deze informatie allemaal thuis! Ook zijn er themagerichte bijeenkomsten zoals digitale veiligheid en valpreventie. We zoeken hierbij de samenwerking met de Dorpsraad en Welzijn de Meierij.” Een lidmaatschap bij de vereniging kost maar €25,- per jaar. Het jubileumfeest van dit jaar is vrijwel gratis. Naast de activiteiten die georganiseerd worden, kunnen leden ook gebruik maken van verschillende diensten. Denk hierbij aan belastingadviseurs en cliëntondersteuners. Alles om ervoor te zorgen dat de leden goed geholpen worden.
Op de website staan ook foto’s van alle activiteiten die door de jaren heen georganiseerd zijn. “Het tennistoernooi en de quizmiddag zijn erg populair. Maar ook het jeu de boules en beugelen zorgen altijd voor veel animo,” herinnert Jacomien zich. “We zijn dus ook wel echt op zoek naar nieuwe leden. Aangezien de gemiddelde leeftijd hoog ligt, is het een risico dat het de komende jaren alleen maar terugloopt. Aanwas van onderuit is dus meer dan welkom,” vult de voorzitter haar aan.

Mochten er geïnteresseerden zijn dan kunnen ze naar de website voor een aanmeldformulier en een impressie van alle activiteiten: www.kbo-sintoedenrodeboskant.nl. “Hopelijk kunnen we binnenkort dan nieuwe leden verwelkomen en kan KBO Boskant de komende jaren nog veel leuke activiteiten organiseren. Want dat houdt Boskant levend!”

Een foto uit de oude doos.