Elf jaar geleden vierden De Lèpkes het 44-jarig bestaan.
Elf jaar geleden vierden De Lèpkes het 44-jarig bestaan.

Carnavalsclub De Lèpkes viert 55-jarig jubileum

Carnaval Carnaval

Sint-Oedenrode - In april 1968 is carnavalsclub De Lèpkes opgericht. Een groep mensen was na de carnaval in het Ritahof (zo heette de Vriendschap vroeger) en vond dat het tijd was voor een carnavalsclub in Boskant. Zij hebben een goede basis gelegd, waardoor ze nu weer een jubileum kunnen vieren: De Lèpkes bestaan 55 jaar.

Het vijfde jubileum, want volgens carnavalsgebruik mag elke elf jaar groots gevierd worden. Iedereen is welkom op de receptie, welke op zondagmiddag 5 februari vanaf 13.11 uur in de Vriendschap in Boskant plaatsvindt. Samen met alle carnavalsvierders willen ze er een groot feest van maken. Maar het wordt niet alleen feesten: er is ook een tentoonstelling waar de 55-jarige geschiedenis van de club in beeld wordt gebracht. 

Het opvallende oranje/groen is de kleur waar je De Lèpkes altijd aan kan herkennen, maar De Lèpkes zitten niet stil en organiseren altijd vele verschillende activiteiten. Een aantal van deze activiteiten zijn er nog steeds. De kinderoptocht is er hier bijvoorbeeld één van. Deze optocht is volgens traditie op zaterdagmiddag en trekt door heel Boskant. Alle kinderen kunnen hieraan meedoen, wat zorgt voor een feestelijk geheel voor jong en oud. Verder wordt er ook al vanaf de beginjaren meegelopen in de grote optocht in het centrum van Sint-Oedenrode. “Vele malen waren we in alle categorieën vertegenwoordigd: individueel, kleine en grote loopgroep en de wagen. Ook dit jaar zal er weer meegelopen en -gereden worden. Wel is het nog een hele klus om alles af te krijgen”, aldus De Lèpkes.

Gedurende de jaren zijn er activiteiten veranderd binnen de club. Zo hielden ze vroeger op vrijdagavond voor carnaval een clubavond voor eigen leden, maar deze is vervangen voor het dansfestijn waar alle carnavalsclubs uit Sint-Oedenrode en de Prins met z’n adjudant en de Raad van Elf alvast de carnaval aftrappen. “Daarnaast hadden we voorheen op dinsdag het worstconcert, maar deze traditie is vanaf 1995 vervangen door de boerenbruiloft, hetgeen later weer het themahuwelijk geworden is. De laatste elf jaar heeft de Lepkpel zich ontwikkeld tot een vaste waarde binnen de kapellen van Papgat. Een goed stukje muziek is dan ook verzekerd bij de Lèpkes.”

Niet alleen tijdens de carnaval zetten De Lèpkes zich in. Sinds begin jaren 90 organiseren De Lèpkes de kermis in Boskant, altijd in goede samenwerking met de kastelein van het café. De afgelopen elf jaar zijn er  wisselingen in het nevenprogramma geweest. Wat niet veranderd is, is dat in het café tijdens deze dagen altijd een artiest is gepland. Ook bij dit evenement is een groot feest dus gegarandeerd.

“Dit jaar vieren we dus ons 55-jarig jubileum, wat we niet zomaar voorbij zullen laten gaan. Op de dag van het festijn worden alle Lèpkes in het nieuw gestoken! Daarnaast hebben we voor onze leden in het weekend van 8 april ons echte jubileum en pakken we in juni nog een keer uit op onze familiedag. Alle commissies zijn nog volop bezig, maar hebben tezamen een geweldig programma klaar staan.
Tenslotte zal tijdens het jubileum ook het boek ‘55 jaar De Lèpkes’ worden onthuld.”