In Odendael wonen veel ouderen, dit is dichtbij alle verzieningen.
In Odendael wonen veel ouderen, dit is dichtbij alle verzieningen. Foto: Henri van Hoorn

Veghel vergrijst het minst van hoofdkernen Meierijstad

Gezondheid Gezondheid

Meierijstad - Het is inmiddels zes jaar geleden dat Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode met elkaar fuseerden tot de gemeente Meierijstad. Een mooi moment om te kijken naar de verschillen en overeenkomsten tussen de dorpskernen op allerlei verschillende gebieden. Deze keer kijken we naar de demografie van de dorpskernen.

Door: Stefan Kerk

In Nederland kan men genieten van een goede algemene welvaart, zeker vergeleken met veel landen buiten Europa. Deze welvaart is tegelijkertijd de oorzaak van de toenemende gemiddelde leeftijd van de inwoners. Zo was de gemiddelde leeftijd van een Nederlander in 2022 nog 41,8 jaar, terwijl dit getal bij bijvoorbeeld Afrikaanse ontwikkelingslanden tussen de 15 en 20 jaar ligt. In welvarende landen worden mensen ouder en zijn er veel minder geboortes, waardoor er minder kinderen en meer ouderen zijn.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de inwoners van Meierijstad gemiddeld nog iets ouder zijn dan over heel Nederland gezien. In 2022 was de mediane leeftijd met 43,05 jaar ruim een jaar hoger. Uit eerdere trends blijkt dit getal vooral omhoog gestuwd te worden door Schijndel en Sint-Oedenrode, terwijl Veghel van nature onder dit getal zit. Dit komt ook terug uit de cijfers over bevolkingsgroei. In Veghel nam het inwonersaantal de laatste drie jaar toe met 1325 mensen, hiervan waren er 555 ouder dan 65. In Schijndel nam het aantal inwoners toe met 60, maar zijn er 455 65-plussers bijgekomen.

Wat verder nog opvalt aan de bevolkingscijfers in Veghel, is de grote stijging in de groep 25-tot-45-jarigen. Waar dit getal in Schijndel en Sint-Oedenrode redelijk gestagneerd is, kent Veghel een toename van 720 personen in die leeftijdsgroep. Met deze cijfers in je achterhoofd, kan je suggereren dat het verschil in gemiddelde leeftijd tussen Veghel en de andere twee dorpskernen alleen maar gegroeid is. Helaas zijn sinds de fusie geen aparte cijfers voor de drie oude gemeentes meer aanwezig, waardoor dit niet te verifiëren valt. De gemeente Meierijstad is bekend met de vergrijzing binnen de gemeente, maar verklaart tegelijkertijd dat daar weinig aan te doen valt: “We verwachten dat de vergrijzing de komende jaren nog sterker gaat toenemen.” De toename van de gemiddelde leeftijd is dan ook een trend waar geen enkele gemeente aan lijkt te ontkomen.

Toch probeert de gemeente deze leeftijdsgroei enigszins te onderdrukken door jongeren binnen de grenzen van de gemeente te houden. Bovendien probeert het deze groep ook van buitenaf aan te trekken: “Dit begint bij goede huisvesting voor jongeren. We proberen in alle woningbouwprojecten hier op te sturen en ook zijn we met de woningcorporaties steeds vaker aan het kijken welke instrumenten we kunnen toepassen om de slagingskansen van jongeren te vergroten. Op die manier proberen we jongeren aan onze gemeente te blijven binden en te voorkomen dat ze naar andere gemeenten of steden trekken.” Een goed voornemen, al blijft het nog even de vraag op de gemeente hier binnenkort de vruchten van kan plukken.

Verder viel aan de cijfers op dat veel 65-plussers geconcentreerd zijn in de centra van de drie dorpskernen. Vooral in Schijndel en Veghel ligt dit getal behoorlijk hoog, ongeveer veertig procent van de inwoners in de centra zijn ouder dan 65. In Sint-Oedenrode ligt dit getal iets boven de twintig procent. De meest voorkomende leeftijdsgroep daar is die tussen de 45 en 65. De gemeente legt uit wat hier de voornaamste redenen voor zijn: “Wij verwachten dat dit twee oorzaken heeft. Allereerst hebben ouderen vaak de behoefte om dicht bij voorzieningen te wonen. Vaak omdat ze slechter ter been en niet meer zo mobiel zijn. In de centra zijn de meeste voorzieningen te vinden. Daarnaast vind je in de centra vaak een hoger aanbod aan bijvoorbeeld gelijkvloerse appartementen. Dit kan een reden voor ouderen zijn om de centra op te zoeken om te gaan wonen.”

Als laatste kijken we nog even naar de verhouding mannen en vrouwen in onze gemeente. Zo blijkt deze verhouding in Meierijstad haaks te staan op het landelijke gemiddelde. Waar in Nederland meer vrouwen wonen dan mannen, is dit in onze gemeente precies andersom. Hier is namelijk 50,4 procent man en 49,6 procent vrouw. Sint-Oedenrode is de enige van de drie dorpskernen waar wel meer vrouwen wonen dan mannen, al lijkt daar aan de cijfers te zien binnenkort ook verandering in te gaan komen.

Zo zijn er dus een aantal trends op het gebied van demografie te zien. De bevolking vergrijst en Meierijstad ontkomt daar ook niet aan. De gemeente doet er alles aan om jongeren binnen de eigen grenzen te houden. Daarnaast wonen er in Meierijstad steeds meer mannen, waarbij de vrouwen alleen in Sint-Oedenrode nog in de meerderheid zijn. De komende jaren gaan we zien of hier verandering in zal komen.