Melissa van Roosmalen.
Melissa van Roosmalen. Foto: Jeroen van de Sande
column

De mantelzorgwoning, doen of niet?

Financieel Financien

Sint-Oedenrode - In mijn vorige column besprak ik de fiscale gevolgen van het in eigendom overdragen van uw woning op naam van uw kinderen. De gedachte daar was vooral dat u zélf in de woning blijft wonen en de kinderen ‘slechts’ de eigendom verkrijgen. Maar wat als u in de woning blijft wonen, maar een kind bij u komt wonen?

Door: notaris Melissa van Roosmalen

Dat heeft - uiteraard - ook weer allerlei juridische en fiscale gevolgen die ik in deze column in een notendop uiteenzet voor u. Het is aan de orde van de dag: een kind die (meestal samen met diens partner) de woning van zijn of haar ouders koopt. Een deel van het huis wordt ingericht als woning voor ‘pa en ma’ en de rest wordt bewoond door het kind en zijn/haar gezin. Of er wordt in de tuin een bijgebouw omgetoverd tot woning, dan wel een mantelzorgunit geplaatst.

Los van het feit dat er vanuit de gemeente een vergunning moet zijn om met twee gezinnen één woonperceel te bewonen, spelen ook hier veel juridische en fiscale aspecten voor zowel de ouders als het kind. Er zijn namelijk best wel een aantal mogelijkheden om deze woonsituatie juridisch in te kleden. De keuze die gemaakt wordt, heeft dan vaak ook weer te maken met de fiscale aspecten die eraan kleven.

Grofweg zijn er drie mogelijkheden:
1. het kind koopt de woning en de ouders gaan het gedeelte dat zij bewonen huren van het kind.
2. het kind koopt de woning en vestigt op het gedeelte waar de ouders gaan wonen het ‘recht van gebruik en bewoning’.
3. het kind koopt de woning, maar koopt niet het stuk grond waar de ouders de mantelzorgwoning gaan plaatsen, dan wel wordt alleen de ondergrond gekocht en voor de mantelzorgwoning zelf een opstalrecht gevestigd.

In alledrie de gevallen zal het kind zich moeten beseffen dat het gedeelte waar ‘pa en ma’ wonen niet door hem/haar gefinancierd kan worden bij de bank: de bank wil namelijk alleen zekerheid op grond die volledig bij de eigenaar in gebruik is. 

Daarnaast zal het stuk waar de ouders wonen voor het kind gelden als ‘BOX 3’ vermogen, wat betekent dat er jaarlijks inkomstenbelasting betaald moet worden over de waarde van het ‘mantelzorggedeelte’. Daarnaast speelt dat de waarde van het gedeelte waar de ouders wonen, bij de aankoop wordt belast met 8% overdrachtsbelasting.

Is het dan fiscaal nadelig om deze constructie toe te passen? Nee, dat zeker niet. Er zitten zeker voordelen aan een mantelzorgconstructie maar het is wel heel belangrijk om hierin de juiste keuzes te maken en stappen te nemen. Laat u daarom altijd voorlichten vóór u begint met deze woonvorm!