Een fotomoment uit het concert.
Een fotomoment uit het concert.

Mooi concert Polyhymnia en actie voor Oekraïne

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - December 2019 was het de laatste keer dat gemengd koor Polyhymnia een concert heeft gegeven. Afgelopen zondag was Mariëndael het decor voor een goed bezocht lenteconcert. Afgewisseld met leerlingen van de talentenklas van het Centrum voor de Kunsten uit Eindhoven viel er veel te genieten.

Door: Mario Lamers

Er was een speciaal welkom voor een aantal aanwezige Oekraïense vluchtelingen. Dat was niet zonder reden. Het concert was weliswaar gratis, maar van het publiek werd gevraagd om een vrijwillige bijdrage te leveren ten gunste van de kinderen in Oekraïne. Er is samenwerking gezocht met Kiwanis Rooi om er voor te zorgen dat het opgehaalde bedrag ook op de goede plek terecht komt in Oekraïne.
De dirigente Nicole-Friedrich-Krijnen heeft zichtbaar en hoorbaar hard gewerkt om het maximale uit het koor te halen. Met name in het openingsnummer van Tiel Susata en in de nummers uit de Baltische staten kwam de koorklank en de lenigheid van het koor goed tot zijn recht. Het koor voelde zich behaaglijk bij deze muzikaal niet al te lastige arrangementen. Dat gevoel van welbehagen was minder merkbaar bij complexer repertoire als “For the Beauty of the Earth” van de componist John Rutter. Dat stuk leent zich bij uitstek om met een unisono klankkleur te excelleren. Dat kwam minder tot zijn recht. Dat merkte je in de worsteling met de synchronisatie.
Het artistieke besluit om het koor te laten afwisselen talentenklasleerlingen werd zeer gewaardeerd door de bezoekers. De 15-jarige pianist Geonu Ko speelde met veel soepelheid een etude van Godard. Het bedoelde intieme karakter kwam volledig tot zijn recht. Geonu maakt ook deel uit van een trio met naast hemzelf de 15 jarige Davida de Maat op dwarsfluit en de 16 jarige Jolien Meskers op viool. Pastorale für Flöte, Violine und Klavier van Hillman werd geroutineerd en met passie gespeeld. Tot slot maakte ook de nog maar 9 jarige Thomas Krause grote indruk met zijn vertolking van Sonatine opus 20 nr 1, van Kuhlau. Het was een genot om te zien hoe de vingers vliegensvlug over de zwarte en witte toetsen gingen en tevens hoe Thomas in staat was om het publiek voor zich te winnen met zijn ontwapenend karakter. Deze jonge musici verdienen alle vier met recht de kwalificatie van talent. We gaan er ongetwijfeld nog veel van horen.
Een kritische noot mag geplaatst worden bij de aankondigingen. Dat had aanzienlijk korter gekund en hier en door ook beter afgestemd op de artiesten. Dat was het geheel ten goede gekomen. Dat het publiek genoten heeft bleek uit de vele positieve reacties die in de foyer hoorbaar waren. De oproep om gul te geven ten gunste van de Oekraïense kinderen was goed overgekomen want de mandjes waren goed gevuld. Niet alleen het lenteconcert maar ook de nobele actie voor Oekraïne mag dan ook als geslaagd worden betiteld.