Het Rooise carillon.
Het Rooise carillon. Foto: Hans van den Wijngaard

Volkslied Oekraïne klinkt iedere dag in Rooi

Cultuur Kunst en Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - De World Carillon Federation (WCF) heeft op 1 maart alle beiaardiers ter wereld opgeroepen om op zaterdag 5 en zondag 6 maart vanuit de torens een boodschap van vrede en troost uit te dragen, met Oekraïense liederen en liederen over vrede. Op dit moment klinkt het volkslied hier zelfs iedere dag.

In Nederland en België hebben veel beiaardiers gehoor gegeven aan deze oproep van de WCF. In België hebben in dat weekend de beiaardiers hun boodschap van vrede in 33 steden en gemeenten laten klinken. In veel gemeenten kwamen mensen speciaal naar deze concerten luisteren of werd er samengewerkt met de plaatselijke kerkgemeenschap.

Ook in Nederland hebben in het weekend van 5 en 6 maart veel beiaardiers een bijdrage geleverd aan deze symbolische muzikale actie, naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Van Maastricht tot Emmeloord, van Beverwijk tot Deventer klonken Oekraïense volksliederen en liederen van troost en bemoediging. De beiaardiers van Almere zeggen daarover “we gaan onverminderd door met spelen van Oekraïense en vrede gerelateerde muziek! Muziek troost en verbindt alle volken”. Vele lokale media hebben aandacht besteed aan deze initiatieven.
En intussen hebben ook veel carillons het Volkslied van Ukraine in hun repertoire van het automatisch spel opgenomen zodat het dagelijks voorafgaand aan een uurslag gespeeld wordt. Zo ook in Sint-Oedenrode. Sinds donderdag 23 maart klinkt elke dag, voorafgaand aan de uurslag van 14 uur het Volkslied van Oekraïne vanaf de vieringtoren van de Martinuskerk.