Deze jonge pianiste speelde prachtig.
Deze jonge pianiste speelde prachtig. Foto: Jos van Nunen

Sfeervol concert met Sprookjes als inspiratiebron

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Zoals we dat kennen van de reeks Podium OpMaatconcerten was het laatste concert van het seizoen een themaconcert. Met als locatie Kasteel Henkenshage lag de keuze ‘Sprookjes’ voor de hand. Deze entourage maakt dat de sfeer gemoedelijk is, de uitvoerders ontspannen kunnen vertolken en het publiek zich ontvankelijk opstelt. Zowel de opzet van dit Opmaat concert als de kwaliteit van het gebodene werd door jong en oud met verwondering en bewondering ontvangen.

Door: Mattie De Schepper

Mooie afwisseling en accent op scholing en toewijding
Dwarsfluitensemble Flutonic met medewerking van docent Jef Geerincks profileerde zich als zeer goed geschoold en in dynamiek op elkaar afgestemd. Hun samenklank is mooi homogeen, spelvreugde en concentratie verhogen het luistergenot. De gegeven toelichting maakte dat de verklanking van delen uit ‘Moeder de Gans’ van Ravel nog sterker tot onze verbeelding sprak. Heerlijk hoe ze tot slot Gershwins ‘Favourites’ de revue lieten passeren. Het ontging ons in dit concert niet met hoeveel zorg en toewijding docenten hun leerlingen omringen. Zo werden de jonge blokfluiters Bieke Sanders (9) en Daan Verhagen (11) door Eleanor de Groot intensief bijgestaan. Ze weet hun zelfvertrouwen te versterken en daagt ze uit nieuwe en pittige stukjes in te studeren. Knap wat zij op deze leeftijd al aan techniek en muzikaal inzicht lieten horen. Brechje van den Brand droeg er door haar inlevend begeleidend pianospel toe bij dat ritme en tempo mooi in acht genomen werd. De negenjarige Nalin Ramsahai uit Rooi verraste ons op de vleugel met een wals nr. 19 van Chopin. Zo te horen heeft Nalin talent en oogstte zij veel bijval.

Speelse, verrassende vondsten in het programma
Je zou ook kunnen zeggen: Hoe taal en muziek elkaar ontmoeten en elkaar versterken. Zo was het een vondst om naast muziekstukken geïnspireerd op sprookjes of delen uit sprookjes gerelateerde musicals en films, ook echte en eigentijdse sprookjes te laten schrijven en te laten vertolken. De Rooise Schrijversgroep hier vertegenwoordigd door Nelleke Thijssen, Ineke Bekkers en Elly de Rijk zijn hier bijzonder goed in geslaagd. Een compliment voor het taalgebruik, intonatie en dictie. Dit geldt ook voor de door Michiel Bakker verzorgde logistiek en microfooninstelling. Als geboren vertellers wisten de dames hun jong en ouder publiek, van begin tot eind magisch stil te laten luisteren. Verrassend was zeker de inhoud en boodschap van hun zelf geschreven sprookjes; stuk voor stuk pareltjes; waarin de goeden beloond en de kwaden gestraft werden, Koning Leeuw tot inzicht kwam en boog voor het bestaan van Koningin mier, In ‘Geluksvogels’ werd heel fijnzinnig het ‘twitteren’ als macht en kracht aan de kaak gesteld.

Geloof in sprookjes 
Dit Podium Opmaatconcert gaf ons zeker de bemoediging dat we op een ochtend als deze gerust in sprookjes mogen geloven.


Afbeelding
Afbeelding