Afbeelding

Foto van de maand

Cultuur

Sint-Oedenrode - Bijgaande foto is van Henri van Weert. Degenen die onze exposities in Odendael hebben bezocht kennen hem vooral als de  fotograaf van koeien. Die zijn op deze foto niet te zien. Het is zelfs op het eerste gezicht helemaal niet zo duidelijk wat je ziet.

Door: Hans Vervloed

De fotograaf heeft met de foto ook niet precies willen vastleggen wat hij zag. Hij heeft een impressie willen geven; een soort abstractie. Zijn idee was "de herfst" in een beeld tot uitdrukking te laten komen. Dat kun je heel concreet doen, door bijvoorbeeld verdorde bladeren te fotograferen of paddenstoelen. Maar je kunt ook proberen enkel het gevoel "herfst" te verbeelden.

Henri heeft dat gedaan door tijdens het maken van de foto zijn toestel een beetje op en neer te bewegen. Als je dat op de juiste manier en met de juiste snelheid doet krijg je bewust veroorzaakte "bewegingsonscherpte". Meestal beschouwen we een bewogen foto als een mislukte foto. Niet scherp, dus weg ermee. Maar zoals je ziet, kun je bewegingsonscherpte ook inzetten voor de creatie van een bijzonder beeld. Stel je eens voor dat de foto scherp was geweest. Dan zou je een rijtje bomen zien met wat verkleurde planten ervoor. Het is zeer de vraag of dat een pakkend beeld zou hebben opgeleverd. Nu zie je nog net hoe de oorspronkelijke omgeving eruit zag, maar de beweging voegt een element toe. Het zijn vooral de zachte kleuren die het beeld van "herfst" oproepen.
Het is overigens niet zo gemakkelijk zo'n foto te maken. Als je de camera te veel beweegt krijg je alleen maar wat strepen en als je te weinig beweegt krijg je niet meer dan een onscherpe foto. Om precies de goede vervorming te krijgen is het nodig bij een relatief lange sluitertijd een flink aantal foto's te maken en er daarna de beste uit te kiezen. Dat is ook precies wat Henri heeft gedaan.

TIP. Als je zelf eens wilt experimenteren met onscherpte, kun je het beste een kleurrijke omgeving opzoeken. Je krijgt dan de indruk van een abstract schilderij. Beweeg de camera, zeker als je net begint met dit type fotografie, maar in één richting: zijwaarts of op en neer. Gebruik een tamelijk lange sluitertijd (bijvoorbeeld 1/3e seconde) en gebruik eventueel een statief. Soms is er te veel licht om een lange sluitertijd te kiezen. Dan is een grijsfilter erg welkom. Als je een grijsfilter op je lens schroeft worden de kleuren niet aangetast, maar valt er veel minder licht in je camera. Met wat experimenteren en met een flinke dosis geluk kun je foto's maken die niet iedereen maakt.