Afbeelding

Fotoclub Foto van de Maand: mei

Cultuur

Sint-Oedenrode - Met bijgaande foto gunt Anja van Hoof, lid van FotoclubRooi, ons een bijzondere kijk op 's-Hertogenbosch. Vanaf het station in die stad kijken we over de Stationsweg naar het centrum. Door prominent delen van het station in beeld te houden – en dus niet alleen maar het uitzicht vast te leggen- ontstaat een interessant doorkijkje. De linkerkant van de foto is helder verlicht en leidt de kijkersblik naar het donkerdere deel. De lichtkubus rechts belemmert het uitzicht enigszins. Het brengt echter een fraai lichtelement in de foto en verschaft ons via de spiegeling ook informatie over wat zich achter de fotograaf bevindt.

Door: Hans Vervloed

Door de lichte elementen op de voorgrond en het wat donkere beeld in het midden krijgt de foto een aansprekend perspectief. Een foto is tweedimensionaal, maar kan door creatief gebruik van de camera en zich voordoende omgevingsfactoren een sterke suggestie van een driedimensionaal beeld opleveren. Deze foto doet dat. Bovendien had de fotograaf "het geluk" dat het had geregend, waardoor in het donkere deel speelse spiegelingen verschijnen. Bij een droog wegdek zou dit voor de foto belangrijke verschijnsel zich niet hebben voorgedaan.

Wat de techniek betreft is het van belang erop te wijzen dat geen enkel onderdeel van de foto sterk over- of onderbelicht is. De lichtverdeling is evenwichtig, wat bij nachtfotografie niet altijd eenvoudig is te realiseren. Hoe dan ook, de foto nodigt ertoe uit er langer naar te kijken dan naar een doorsnee kiekje.

TIP.
Meestal laten camerabezitters hun toestel in de tas als het donker is. Nachtfoto's kunnen echter heel mooie beelden opleveren. Het vereist wel enige oefening en ook een beetje geluk. Kies voor een tamelijk hoog diafragma (bijvoorbeeld f8). Dan krijgen heldere lichtbronnen, zoals het licht van lantaarns, een stervorm. Zet de camera in de stand M (handmatig). Stel (eventueel handmatig) scherp en begin met een sluitertijd van 10 seconden. Bekijk de foto en bepaal dan of de sluitertijd langer of korter moet zijn voor een evenwichtige lichtverdeling. Vertrouw niet te veel op de automatische lichtmeting van de camera. Gebruik een statief om bewegingsonscherpte te vermijden.