Afbeelding

Foto van de Maand

Cultuur

FotoclubRooi heeft zich de afgelopen maand opgemaakt voor de Bondsfotowedstrijd (afgekort: BFW). Deze fotowedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de Fotobond, de koepel van alle daarbij aangesloten fotoclubs. Elke aangesloten club wordt uitgenodigd tien foto's in te sturen. De meeste clubs doen dat ook. Zo komen in februari van elk jaar, dus ook in 2017, ongeveer 2000 foto's bij de Fotobond binnen. Elke foto wordt beoordeeld. De club met de meeste punten voor de tien foto's komt bovenaan te staan. Foto's die er echt uitspringen kunnen worden voorzien van een bronzen, zilveren of gouden sticker. In 2016 werd maar aan één foto een gouden sticker toegekend. Voor de fotograaf is dit op amateurniveau wel ongeveer de grootste eer.

Door: Hans Vervloed

Van de tien foto's die FotoclubRooi inzendt is er één hierbij afgedrukt. Eric van de Ven heeft de foto gemaakt. Het is een louter abstract beeld, waarin alleen de compositie, de vormen, de lichtval en de kleuren de jury van de BFW moeten overtuigen. De foto stelt op zich niet een afbeelding van de werkelijkheid voor. Het is voor de beoordeling van de foto ook niet van belang wat de foto als afbeelding voorstelt. Het gaat om het beeld an sich.
Met het inzending van een foto als deze neemt onze club bewust een zeker risico. Hij spreekt de jury wel of niet aan. Om het streven naar vernieuwing binnen FotoclubRooi gestalte te geven hebben we er niettemin voor gekozen de foto onderdeel te laten zijn voor de selectie.
Behalve over de fraaie vormen en kleuren valt over de foto weinig concreets te zeggen. Om de nieuwsgierigheid van de lezer te bevredigen kan echter worden vermeld, dat de vormen afkomstig zijn van een glazen fruitschaal op een glazen (salon)tafel. Door van het tafereel slechts een relatief klein gedeelte in beeld te nemen ontstaat, in combinatie met het van buiten komende daglicht, een abstractie.
In maart (de juiste datum is nog niet bekend) wordt de uitslag van de BFW bekend. Dat is altijd weer een moment waarnaar de clubs en individuele leden reikhalzend uitkijken.
TIP. Een foto hoeft niet per se een herkenbaar beeld op te leveren. Soms kunnen eenvoudige dingen in je omgeving een abstract beeld vormen, als je er op een bijzondere manier naar kijkt. Meestal wordt de abstractie het grootst als je kort op het "onderwerp" kruipt en alleen een deel ervan op de foto zet. Belangrijk is dus de uitsnede die je kiest als fotograaf. Als je erop gespitst bent vind je in en om je huis onderwerpen voor abstracte fotografie. Het is een kwestie van kijken en nauwkeurig werken bij het maken van de opname om tot een bijzonder resultaat te komen.