Foto van de maand september
Foto van de maand september

Foto van de maand september

Cultuur

Sint-Oedenrode - Elke laatste dinsdag van de maand (behalve in juli en augustus) komen de leden van FotoclubRooi in Dommelzicht bij elkaar om foto's van leden te bespreken. Jan van der Werff bracht op 29 september bovenstaande foto mee. De foto valt in de categorie "straatfotografie". Ze toont ons een straattafereel in Frankrijk.

De foto is verdeeld in, wat betreft de oppervlakken, twee vrijwel gelijke vlakken: rechts een band en links het publiek, op de achtergrond gescheiden door een stenen muur. Twee heel belangrijke elementen in de foto zijn het kind en de hoed in het midden. Zij verbinden de twee delen en geven de interactie weer tussen het publiek en de band. Let ook op de kijkrichting van de bandleden en het publiek. Het lijken onbelangrijke details, maar als je het kind en/of de hoed wegdenkt is de foto ineens veel minder betekenisvol. Die elementen zorgen ervoor dat de schijnbare tweedeling in de foto wordt samengesmeed tot één geheel. Door de beweging van de bandleden, maar vooral door de actie in het publiek, krijgt de foto een sterke dynamiek. Merk ook op dat de moeder die zich naar het kind beweegt in haar houding bijna het spiegelbeeld is van de zangeres in de band. Kortom de twee delen zorgen voor een subtiel maar opvallend evenwicht in de foto. Van belang is ook dat de foto in zwart-wit is afgedrukt. Als de foto in kleur was geweest zouden de kleuren te veel hebben afgeleid van waar het werkelijk om gaat: de spontaniteit en vrolijkheid. Jan van der Werff heeft die sfeer nog benadrukt door de foto zo te snijden dat het een panorama lijkt te zijn. Zowel qua afwerking als inhoud is het een bijzonder geslaagde plaat, waarin de fotograaf treffend een gevoel heeft weten vast te leggen, dat spontaan op de beschouwer overslaat.
TIP: Als u straatfotografie wilt bedrijven wacht dan op het goede moment en klik niet willekeurig. Let op de elementen die van belang zijn om niet zomaar een plaatje te schieten, maar om het "gevoel" van een tafereel over te brengen. Gebruik geen telelens, maar kruip dicht op je onderwerp met een groothoek- of standaardlens. Maak van een situatie zoveel mogelijk foto's, als het kan vanuit verschillende standpunten, en kies later de beste uit.

Hans Vervloed, Voorzitter FotoclubRooi