v.l.n.r.:  Frans van den Oever, Bert van Son, Jan Selten, Martien Bekkers, Bert van de Laak, Monique Fliervoet en Klaas v/d Meulen.
v.l.n.r.: Frans van den Oever, Bert van Son, Jan Selten, Martien Bekkers, Bert van de Laak, Monique Fliervoet en Klaas v/d Meulen.

Tech Werkplaats Mariendael kijkt terug op goede jaargang

Cultuur

De toekomst is techniek en techniek is de toekomst. De sector wordt gepromoot en niet onsuccesvol. Steeds meer jongens en meiden kiezen voor een technische opleiding. Iets wat Nederland hard nodig heeft. De Tech Werkplaats van Mariëndael speelt in Sint-Oedenrode een belangrijke rol in de promotie.

Twee jaar geleden begon het initiatief. Gijs van der Wilt, van Mariëndael, maakte een pilot zo succesvol dat besloten werd er mee door te gaan. Zes basisscholen meldden de groepen 5 t/m 8 aan. Monique Fliervoet werd bereid gevonden om de lessen te begeleiden. "Ik heb iets met techniek", zegt ze. "Ik heb me daar altijd al in geïnteresseerd. Daarom besloot ik om het te doen. Echter kwam ik er achter dat het de taak te groot is voor iemand alleen. Eigenlijk heb je aan iedere tafel begeleiding nodig om uitleg te kunnen geven en om alles in banen te leiden." De afgelopen maanden werkte ze samen met nieuwe vrijwilligers. Frans van den Oever, Bert van Son, Jan Selten, Martien Bekkers, Bert van de Laak en Klaas v/d Meulen hebben meegeholpen om lessen te begeleiden. Soms meerdere dagdelen per week. "We geven dan les op het gebied van elektra, constructies etc. De kinderen leren we werken met materialen en verschillende gereedschappen", legt Klaas uit. De heren hebben stuk voor stuk een technische achtergrond dus kunnen de ervaring prima overbrengen.

Bert: "Als we opdrachten klaar hebben staan, duiken de kinderen er op. Ze vinden het geweldig leuk om te doen. Zowel de jongens als de meisjes." Frans vult aan. "Zo mogen ze hier bijvoorbeeld solderen. Dat is natuurlijk reuze interessant, want dat mag thuis niet. Daarnaast leren ze ook echt iets. Ze kunnen nu thuis een schilderij ophangen en een band plakken. Dat kan lang niet iedereen. Zelfs volwassenen niet." Met genoegen vertellen de heren over het eigen enthousiasme en dat van de kinderen. Toch zitten ze met een klein probleem. "We kunnen meer vrijwilligers gebruiken", is Monique duidelijk. "Deze heren zetten zich soms vaker dan één keer per week in en het moet niet teveel worden. Het moet leuk blijven. Als we extra vrijwilligers hebben, kunnen we makkelijker plannen en betere begeleiding bieden. Dat werkt voor iedereen fijner." Ook komend seizoen stoomt de Tech Werkplaats in Mariëndael door. Verschillende scholen hebben informeel al aangegeven dat ze er mee door willen gaan.

Bent u technisch onderlegd en wilt u graag als vrijwilliger van waarde zijn? Meld u dan aan via info@mariendael.nu