Afbeelding

Rooise Koningsdag gooit ook het roer om

Algemeen

De Oranje Vereniging Sint-Oedenrode bestaat dit jaar alweer 36 jaar. Dat betekent dat zij de verjaardagen van al drie vorsten heeft gevierd. Bij de oprichting in 1979 regeerde koningin Juliana nog. Van 1980 tot 2013 was dat koningin Beatrix en nu alweer sinds twee jaar hebben we een koning op de troon. Nederland heeft dan weliswaar een koning maar de Oranje Vereniging Sint-Oedenrode heeft De Koning. Want de aankomende Koningsdag, is de eerste Koningsdag die Peter de Koning als voorzitter van de Oranje Vereniging viert.

"De Oranje Vereniging is nu weer een bloeiende club, maar enkele jaren geleden was dat anders. In een advertentie riep de Oranje Vereniging toen mensen op om lid te worden, want er was nieuw bloed nodig", vertelt Peter de Koning. "Na overleg met mijn vrouw heb ik toen de telefoon gepakt en heb me als lid aangemeld. Drie jaar geleden, heb ik een bestuursfunctie aanvaard en sinds dit jaar ben ik voorzitter van de club".

Goede contacten zijn belangrijk
"Onze Oranje Vereniging is wat organisatie betreft anders dan veel andere oranjeverenigingen. Natuurlijk hebben wij, net zoals de meeste Nederlanders wel wat met het Koninklijk Huis en de Koninklijke familie. Maar het organiseren van een mooi feestje in Sint-Oedenrode vinden we toch ook heel belangrijk", zo vervolgt De Koning. "Daarvoor hebben we in de Oranje Vereniging een goede mix van mensen met verschillende kwaliteiten. Die mensen vullen elkaar perfect aan". Zo heb ik goede contacten met de Horeca, maar andere mensen hebben weer uitstekende relaties met de winkeliers of zijn een kei in PR, om maar iets te noemen. Maar wat ik vooral wil benadrukken is, dat we veel dingen samen doen. Niet alleen binnen de Oranje Vereniging, maar ook met de horeca, de winkeliers en andere verenigingen die ons weer helpen". Het programma dat de Oranje Vereniging dit jaar heeft opgesteld klinkt als een klok. Sint-Oedenrode kan de verjaardag van koning Willem Alexander drie dagen lang uitbundig vieren. Het feestgedruis begint al op zaterdag 25 april. Dan zijn er in het centrum op diverse plaatsen optredens van bandjes en dat is volgens Peter de Koning nog maar het begin.

Eerste Rooise vrijmarkt
"Inderdaad, want zondagmiddag pakken we de draad weer op met de eerst Rooise vrijmarkt. Vanaf drie uur na de middag verandert het centrum in grote markt, daar kan in principe iedereen spullen aan de man en aan de vrouw kan brengen. Die vrijmarkt gaat door tot in de avond", zo vertelt De Koning enthousiast.

Toch blijft het hoogtepunt van het extra lange weekend natuurlijk de Koningsdag zelf. Landelijk de eerste Koningsdag nieuwe stijl, maar ook in Sint-Oedenrode heeft het feest een facelift ondergaan. De veranderingen zijn dan weliswaar niet zo groot als landelijk, maar de dag kent zeker enkele nieuwe aspecten. "Zo zijn er dit jaar twee Oranjepleinen. Het Kerkplein is één van de twee, het andere is bij de Beurs. Op deze plaatsen zijn er terrassen en wordt een mix van muziek voor het brede publiek gemaakt. Lekker buurten en wat drinken", zegt De Koning. "Daarnaast zijn er bij het Dommeltje, 't Straotje en D'n Ossekop nog drie podia. Daar treden bands op die wat meer op doelgroepen zijn gericht. 't Straotje richt zich op de jeugd, terwijl bij 't Dommeltje en D'n Ossekop de oudere jongeren aan hun trekken kunnen komen. Maar ook zullen veel winkels open zijn, want de ervaring van vorig jaar, toen we voor het eerst de winkels open hadden is goed bevallen".

Tradities gaan niet verloren
Naast al het nieuwe blijven natuurlijk ook de traditionele activiteiten bestaan. Zo komen er in het centrum op verschillende plaatsen springkussens voor de jongste kinderen en is er voor de zoetekauwen een snoepkraam. Natuurlijk is er in Odendael voor de 55-plussers weer een uitgebreid programma. Dat begint 's ochtends met het Oranjeconcert en na de middag is er kaarten en biljarten. Wie dan nog niet genoeg heeft kan 's avonds nog naar de Bingo. Ook de opening van Koninginnedag blijft traditioneel net als andere jaren. Exact om tien uur zullen burgemeester Peter Maas en Peter de Koning de vlaggen op het Kerkplein hijsen. Als daarna het Wilhelmus heeft geklonken, gaan de festiviteiten echt van start.

Meer dan alleen feestvieren
Veel werk, maar toch is er na Koningsdag nog geen rust voor de vrijwilligers van de Oranje Vereniging. "Een andere belangrijke taak die we hebben, is het organiseren van de Dodenherdenking op 4 mei. Dat moet je zeker in het verhaal vermelden", zo sluit Peter de Koning af.