Afbeelding
Foto: jos vcan nunen

Geen Sinterklaasintocht en Zwarte Piet ondergaat transformatie

Evenementen Evenementen

Sint-Oedenrode - “Wat we wel hadden verwacht, maar niet hadden gehoopt is toch gebeurd. Helaas hebben we vanwege de Corona maatregelen moeten besluiten de Sinterklaasintocht van 2020 in Sint-Oedenrode niet door te laten gaan. Ook zal het gezelschap van de Pieten in Sint-Oedenrode er anders uit gaan zien. Hoe onze Pieten 2.0 er precies uit komen te zien is nog niet helemaal duidelijk, maar dat er verandering aan komt is zeker”, laat het Sinterklaascomité weten.

Wanneer doen we het goed?
Dat de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet al jaren aan de gang, is het bestuur van Sinterklaascommissie Sint-Oedenrode natuurlijk niet ontgaan. Zoals vele andere gemeenten wil ook Sint-Oedenrode dit jaar een besluit nemen over het uiterlijk van Piet 2.0. Het bestuur hoopt dat hiermee de discussie eindelijk stopt en het Sinterklaasfeest weer om de kinderen gaat, zoals het hoort.
De vraag waar het bestuur al maanden (zo niet jaren) mee worstelt is: “Wanneer doen we het goed?” Er zijn voor- en tegenstanders van Zwarte Piet die lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan. Het bestuur wil graag vasthouden aan tradities, maar mensen ook geen pijn doen. Mensen pijn doen is natuurlijk nooit de bedoeling geweest. Er zijn inmiddels veel leuke ideeën over het uiterlijk van Piet 2.0. Het bestuur geeft aan haar vrijwilligers te willen betrekken bij de definitieve invulling van het uiterlijk van de ‘nieuwe’ Pieten. Voordat Sinterklaas dit jaar in Nederland arriveert wordt de knoop doorgehakt en zal Piet 2.0 zijn intrede in Sint-Oedenrode maken. Het besluit om het uiterlijk van Zwarte Piet te veranderen heeft Sinterklaascommissie Sint-Oedenrode niet alleen genomen. De comités van Schijndel en Veghel zijn hier ook bij betrokken. De gemeente Meierijstad ondersteunt deze verandering volledig.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant