Afbeelding

Paarden en Corona

Zakelijk Zakelijk

Bij veel diersoorten – en zo ook de mens – komen allerlei typen coronavirussen voor. In principe zijn deze virussen gebonden aan de ‘diersoort’ en zijn deze niet overdraagbaar op andere diersoorten of op mensen of vice versa.

Zo is er bij paarden al een aantal jaren het ECoV virus. Dit komt vooral voor bij veulens en soms ook bij volwassen paarden en kan koorts, diarree of lichte koliek en een slechte eetlust veroorzaken. Het is een zeer besmettelijk virus en dus is het uitkijken geblazen.

De mens heeft zijn eigen coronavirussen. U kent het SARS-virus misschien nog wel, dat brak aan het begin van deze eeuw uit in China en kwam breed in het nieuws. En eind 2019 deed COVID-19 zijn intrede, ook via China. Het is de hele wereld overgegaan en de impact voor elke individuele wereldburger was enorm. We hebben een aantal maanden van lockdown meegemaakt en kwamen net weer op stoom: we konden weer meer mensen ontmoeten, sporten en op vakantie gaan. Inmiddels zijn wij op het punt aanbeland dat moeten wij hopen dat er niet een tweede grote uitbraak ontstaat. En daar moeten we natuurlijk ook zelf iets aan doen. Zo lijken de anderhalve meter afstand regel, het niezen in de elleboog, geen handen schudden of elkaar begroeten voorlopig nog van kracht te blijven. Het gaat tenminste om ons aller gezondheid. En dat geldt voor mens en dier.

Toch hoeven paardenbezitters niet bang te zijn dat de paarden besmet raken met de mensen variant en de mensen met de paarden variant. De virussen behoren wel bij dezelfde virus groep, maar hebben in de praktijk niets met elkaar te maken.

Paard en sport
Voor de meesten van u heeft het onmogelijk lang geduurd voordat de paarden weer mee konden naar training of wedstrijd. Gelukkig had de KNHS wel op de situatie ingespeeld door online wedstrijden uit te schrijven, waardoor bijvoorbeeld de dressuurruiter wel door kon werken aan zijn of haar carrière. Maar dan moet je al wel over een eigen trainingslocatie beschikken. Per 1 juli werden de maatregelen verruimd en kon de paardensport worden voortgezet. Dit tot opluchting en of vreugde van velen.

Kopen
Goed nieuws dus voor de ‘pennymeisjes’ onder ons. We mochten weer shoppen om onze kleding en accessoires aan te vullen, om weer mooi voor de dag te kunnen komen tijdens de wedstrijden. En bij mooie kleding hoort een goed passende sport BH, je kunt dan denken aan de Freya sport bh of de Anita sport bh, waarmee je kleding en je uitstraling weer helemaal tot hun recht komen. Bovendien is het voor je lijf goed om regelmatig een nieuwe, perfect zittende BH te kopen, zodat je rug, schouders en nek niet overbelast raken.

Ook een ‘musthave’ is de rugzak, voor het nieuwe seizoen, verkrijgbaar in vele modellen en kleuren. Zeker handig om naast een tas voor de paardenspullen ook een tas voor je eigen kleding en accessoires te hebben. 

Check, check, dubbelcheck…
Altijd goed om alle benodigdheden voor de paarden aan te vullen, de trailer schoon te maken, de laarzen te poetsen, de cap te inspecteren en weer te wennen aan het wekelijks inladen van auto en trailer. Klaar voor de wedstrijd! Klaar voor een nieuw sportseizoen!