Afbeelding
Foto: Andrey Armyagov

Juist nu is reizen met een camper de ideale optie

Toerisme Recreatie en toerisme

Sint-Oedenrode - Misschien had je een zomervakantie al uit je hoofd gezet toen het coronavirus op haar hevigst om haar heen greep. Maar beetje bij beetje drijven de donkere wolken weg en wordt een vakantie steeds realistischer. Premier Rutte raadt op dit moment nog aan om vakanties uit te stellen wanneer dat kan, maar toch liggen er genoeg mogelijkheden om veilig op pad te gaan. Met de camper bijvoorbeeld...

Teun van Acht verkoopt en verhuurt campers. Zijn aandeel in de regionale markt wordt ieder jaar groter. Natuurlijk voelt hij de gevolgen van corona, maar de Nijnselse ondernemer is van origine positief ingesteld en dat heeft hem door deze tijd heen gesleept. Bij Van Acht is het glas niet alleen halfvol in plaats van halfleeg, hij is ook reëel. De Nijnselaar heeft altijd de overtuiging gehad dat mensen tijdens de komende zomer met de camper op vakantie kunnen gaan. “Natuurlijk respecteer ik iedere beslissing”, is hij oprecht. “Ik begrijp heel goed dat mensen eigen keuzes maken om wel of niet op vakantie te gaan. Het coronavirus kunnen we niet onderschatten. Dat is wel gebleken. Aan de andere kant geef ik de mensen mee dat er toch mogelijkheden zijn om op vakantie te gaan. Een camper biedt een makkelijke en vooral veilige manier van verplaatsen, omdat je niet veel andere mensen hoeft te treffen. Wij zijn afgelopen week nog een weekje weggeweest met onze kinderen om eens te kijken hoe is het als je volledig gebruikt maakt van alle voorzieningen in je camper. Wij vonden het echt leuk! Het sanitair gebruik in de camper is helemaal niet verkeerd en went snel. Het is veilig en je hebt quality-time met je gezin!”

Duizenden mensen gaan jaarlijks naar Frankrijk, het grootste vakantieland ter wereld. Dat leek er dit jaar niet in te zitten, tot de Franse overheid donderdag 28 mei met een doorbraak kwam: toeristen zijn welkom vanaf 15 juni. De roep vanuit de Franse toeristische sector is gehoord. Ook Duitsland en Oostenrijk zijn vanaf die datum voor reizigers open. De keuze om wel of niet te gaan, wordt daardoor wellicht iets makkelijker, al zullen veel mensen ook het advies van de Nederlandse overheid ter harte nemen. Rutte treedt daar komende week namens de regering over naar buiten. Hoewel hij heeft verzocht om vakanties – waarbij dat mogelijk is – zoveel mogelijk uit te stellen, geven versoepelingen van maatregelen ook aan dat het kabinet misschien wel hoopt dat Nederlanders toch in eigen land op pad gaan. Zo opent de horeca op 1 juni, zijn de campings al open en mogen openbare toiletten op campings vanaf 1 juli weer gebruikt worden.

Van Acht schetst zijn klanten alle opties. “Soms twijfelen mensen, wat ik heel goed begrijp, maar als ze dan horen wat er allemaal mogelijk is, dan maken ze vaak toch de keuze om nog te gaan. Je kunt in Nederland goed met een camper op pad en ook landen als Duitsland en Oostenrijk lenen zich er perfect voor. Je kunt je eigen pad kiezen, hebt eigen sanitaire voorzieningen en ook koken is een optie. Dat geeft een gevoel van gemak en veiligheid.” Iedere dag checkt de campingverhuurder of landen maatregelen versoepelen. Het valt nog niet mee om dat in één duidelijk overzicht te zien, maar daar wordt klaarblijkelijk aan gewerkt vanuit de Europese Unie. Binnenkort kunnen toeristen gemakkelijk en snel zien waar ze wel of niet welkom zijn en welke regels er gelden. “Dat zou heel fijn zijn en ook dan zul je zien dat er heel veel wél kan. Gelukkig maar, want dan kunnen veel mensen even de gedachten verzetten in deze bizarre tijd”, voelt Van Acht met de vakantiegangers mee.

Afbeelding