Fysiotherapeut Iris is hier aan het beeldbellen.
Fysiotherapeut Iris is hier aan het beeldbellen.

Fysiotherapie op afstand

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode – Ook de fysiotherapeuten worden beperkt door de maatregelen die zijn genomen vanwege het Coronavirus. De anderhalve meter afstand moet zoveel mogelijk in tact worden gehouden. Dit betekent dat bijna alle behandelingen vervallen. Joost de Vaan, eigenaar van Fysiotherapie de Meierij, is enthousiast over de oplossing: fysiotherapie op afstand.

Fysiotherapie op afstand is nieuw en veel mensen zijn er nog onbekend mee. Joost de Vaan ziet dat dit vooraf heel veel zaken verhelpen. “Normaal gesproken is het intake gesprek face to face. Dan hebben we een soort vragenformulier die we hanteren, we vragen naar de klachten. Dat kan natuurlijk heel makkelijk nu op afstand”, aldus De Vaan. Het beeldbellen kost voor de cliënt minder tijd, want hij of zij kan simpelweg vanuit huis, werk of een andere situatie inbellen. Op beeld kunnen de fysiotherapeuten ook bewegingen zien en op deze manier inventariseren zij wat de klacht is. “Hierdoor kunnen we ook persoonlijk advies geven. Er zijn tal van mogelijkheden om vanuit huis klachten te verhelpen.”

Beeldbellen bestond al binnen de eerstelijns gezondheidszorg en fysiotherapie, maar er is nog veel onbekendheid. De Vaan: “Van oudsher is men toch gewend dat fysiotherapie fysiek is. Vanwege het Coronavirus zijn we versneld gestart met het beeldbellen. Wij doen een aantal behandelingen beeld bellen per dag. De reacties van mensen die nu fysiotherapie op afstand hebben gehad zijn heel enthousiast.” De hele situatie baart de Rooienaar ook zorgen omdat hij nu een grote kwetsbare groep niet ziet. Mensen met COPD, hart- en vaatproblematiek en oncologische problematiek durven vanwege het virus het huis niet uit. Zij zijn een extra kwetsbare groep.

“Wat we dus ook veel horen, want we proberen telefonisch contact te houden met mensen, is dat de mensen minder bewegen. Ze gaan minder snel naar buiten, want ze zijn toch angstig om het virus te krijgen. Dat is een kwalijke zaak op dit moment. Voor ons is de vraag ook: hoe treffen wij de mensen over een aantal weken aan?” De Vaan en zijn collega’s proberen mensen wel te motiveren om te bewegen. Hij hoopt dat de maatregelen hen wat meer tegemoet komen, zodat ze – met gepaste afstand – weer kunnen wandelen met mensen. “We willen ze echt aanraden dat als ze een klacht hebben of ze ergens tegen aan lopen wat betreft het bewegingsapparaat dat ze dan contact met ons opnemen. Een fysiotherapeut kan met ze bellen, of met beeldbellen een indicatie maken en een advies geven wat wij daarin kunnen betekenen. Om ervoor te zorgen dat ze niet te lang met klachten blijven lopen. De praktijk is dagelijks geopend dus mocht uw vragen hebben dan staan wij voor u klaar.“