Een prototype van de elektrische bolderkar. Aan de onderkant zit een elektrische motor die er voor zorgt dat rijden heel makkelijk gaat.
Een prototype van de elektrische bolderkar. Aan de onderkant zit een elektrische motor die er voor zorgt dat rijden heel makkelijk gaat. Foto: ©d3images_(dariusl)_d3images.com

DeMooiRooiKrant kijkt vooruit met elektrische bolderkar

Oproep

Sint-Oedenrode - In de ban van de crisis wil iedereen graag weten hoe we er over een paar weken voorstaan. DeMooiRooiKrant natuurlijk óók. Maar als het over de toekomst gaat, kijken we óók verder vooruit. Met bepaalde activiteiten zijn we al eens trendsetter geweest. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de QR-codes in onze krant die je door middel van een scan met je smartphone kon omzetten in een video. Het duurde twee jaar voordat de dagbladen er ook mee kwamen. Achteraf bleek het een hype, maar het werkte prima. Een aandachtspunt voor de nabije toekomst is de verspreiding van onze kranten. 

Door de jaren heen plaatsen we met enige regelmaat een vacature voor krantenbezorgers. Dat zal nog wel even zo blijven, en om ze in deze moeilijke tijd tegemoet te komen hebben wij het ze makkelijker gemaakt. U ziet ze nu nog regelmatig met gevulde fietstassen op de fiets of met een boodschappentrolley, maar vanaf komende maand gaat het straatbeeld veranderen: met een elektrische bolderkar. Voorzien van alle gemakken, zoals een afstandsbediening. Mocht uw ‘eigen’ bezorger nog met de fiets of trolley zijn gekomen: ook voor hem/haar staat de bolderkar klaar.
Dat is één. Maar we kijken verder vooruit. De wetgeving in Nederland is snel aan het veranderen. In de Tweede Kamer ligt een voorstel voor een wetswijziging dat baantjes als kranten bezorgen gaan vallen onder het wettelijk minimumloon, naar rato van het aantal werkuren dat daarmee gemoeid is. De plannen staan nog ter discussie, want met de huidige werkwijze zou dit voor de uitgevers een grotere bedreiging vormen dan de huidige crisis. Om als krantenuitgever in dat scenario te ‘overleven’ zal de wijze van bezorging ingrijpend gewijzigd moeten worden.
Hellings Machinebouw, leverancier van onze elektrische bolderkar, gaat het prototype daarom op ons verzoek door-ontwikkelen. Dit gebeurt met een revolutionair volledig zelfsturend navigatiesysteem, voorgeprogrammeerd met de bezorgroute en met sensoren alle obstakels vermijdend, plus een robotarm die de krant in de brievenbus deponeert. “Dat laatste wordt wel het lastigste, want de herkenningssoftware daarvoor moeten we uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf” erkent Paul Hellings. “Wij zijn zelf gespecialiseerd in machines voor de voedingsmiddelenindustrie, maar dit vonden wij een leuke uitdaging.” Medio 2021 verwacht Hellings het eindresultaat te kunnen demonstreren.

Ben jij bezorger in wil jij je inschrijven voor deze elektrische bolderkar? Stuur dan woensdag 1 april voor 21.00 uur een email en vraag naar de voorwaarden. Ook burgers die interesse hebben, mogen dit kenbaar maken via redactie@demooirooikrant.nl