Hier mogen bloemen, tekeningen en kaarsen bijgeplaatst worden.
Hier mogen bloemen, tekeningen en kaarsen bijgeplaatst worden.

Kerkplein gedenkplaats voor Rooise coronaslachtoffers

Rouw Coronavirus

Sint-Oedenrode – Nu er zoveel Rooienaren ziek of overleden zijn door het verschrikkelijke coronavirus gaan er geluiden op om een gedenkplaats in te richten voor Sint-Oedenrode. Rooienaar Henriette Snelders mailde onderstaande brief en zette DeMooiRooiKrant aan het denken. De redactie heeft het initiatief genomen om de eerste bloemen te leggen op de lange zitbanken aan het Kerkplein. Omroep Meierij maakte er een kort videoverslag van >>

Het wordt een plek om te rouwen, te gedenken en medeleven te betuigen. Dat kan door het leggen van bloemen, tekeningen, het zetten van kaarsen, maar ook door er even stil te staan met je gedachten. Laat dit een plek worden waar we met zijn allen hoop, moed en troost uit putten. Let uiteraard goed op de afstand tussen elkaar. Het is niet de bedoeling dat het een plek wordt om samen te komen. Dat is in deze tijd niet toegestaan. Pas op elkaar en houd afstand!

De ingezonden brief van Henriëtte Snelders
Al vijf minuten zit ik te staren naar de krant op de computer voor me. Tranen komen in me op. Voor het eerst voel ik me alleen in huis. Ik mis nabijheid, geliefden om me heen. Ik kan dit verdriet delen via telefoon, Whatsapp en Facetime, maar op dit moment haalt dat ‘t niet bij een knuffel of een arm om me heen. 

Wat een verdriet in ons dorp en wat een afstand. Er komt een gedachte in me op. Is het niet mogelijk om voor een periode een algemene gedenkplaats in te richten. Bij het Eerschots kapelletje of het kapelletje bij kasteel Henkenshage? Een plek met een kaarsje, waar ieder zijn of haar rouw voor de vele verliezen in ons dorp kan delen.

Ik ben me niet eerder zo bewust geworden hoe veel Rooi als gemeenschap voor me betekent. Ik voel me thuis in deze gemeenschap waarvan ik de meeste mensen alleen ken van gezicht. Mensen die ik tegen kom op straat, in winkels, alle kassières bijvoorbeeld, in de bibliotheek, in de wachtkamer bij de dokter, of tijdens een wandeling in het buitengebied. Met een gezamenlijke gedenkplaats kunnen we de mensen die met verliezen te maken hebben en we niet persoonlijk kennen toch laten zien dat we weten van hun verdriet en het ons ook verdrietig maakt.

Henriëtte Snelders 

Afbeelding
Afbeelding