Afbeelding

Vies worden mag en is zelfs een vereiste

Algemeen Op de koffie bij...

Nuenen / Sint-Oedenrode - Boerderij Krakenburg, te vinden in buurtschap Olen, dankt haar naam aan de dassen die er rondliepen waardoor mensen in het bos de takken hoorden kraken. In het voorste gedeelte van de boerderij waar de dagbesteding zich bevindt, word ik bij de deur al direct verwelkomd door één van de kinderen. Hij laat meteen vol trots zijn zelfgemaakte creatie aan mij zien. Het is een slang van blokjes hout en touw. Vanuit de oven komt een heerlijke geur van zelfgemaakte appeltaart mij tegemoet. De kinderen die zich hier bevinden vermaken zich zichtbaar prima. 

Door: Caroline van der Linden

Al gauw komen Kees en Riene, zoon en dochter van eigenaresse Gerty Verhagen naar me toe. Trots laten ze de splinternieuwe kinderopvang zien. De laarsjes staan al klaar bij de kapstokken. De geboortekaartjes van de onlangs geboren kinderen die al aangemeld zijn, hangen pronkend op het nieuwe prikbord. Reikhalzend kijken Riene en Kees ernaar uit wanneer ze deze kinderen in hun mooie onderkomen mogen ontvangen. Ze hebben samen met hun moeder en team van werknemers hard gewerkt om er een prachtig verblijf van te maken en dat is ook te zien. Overal is aan gedacht, aan de vereiste ruimte tussen de kapstokken tot aan bescherming op de deuren. Vereisten die nou éénmaal horen bij een kinderopvang. Maar echt enthousiast worden Riene en Kees als ze de deuren van hun verblijf openslaan en de buitenruimte laten zien, want dat is waar hun boerderij voor staat. Veel ruimte en groen. 

Riene: "Door gebruik te maken van de omgeving ervaren kinderen bewust de verschillende seizoenen. Kinderen komen spelenderwijs in aanraking met planten en dieren rondom de boerderij." Achter de tuin met paadjes, waarvoor de speelgoedtractors al klaarstaan om er doorheen te rijden, bevindt zich een enorm weiland. Riene: "Kinderen laten ervaren om ruimte om zich heen te hebben is belangrijk voor hun ontwikkeling. Veel kinderen komen hier nog maar zelden mee in aanraking. Haar broer Kees die van oorsprong loodgieter is, is altijd wel ergens te vinden om een klus te klaren. Riene: "Onze man met de gouden handjes. De kinderen zijn gek op hem en klussen met hem mee." Kees laat me de stallen zien waar de kalveren staan en ook de nu nog lege schuur waar hij in de toekomst een grote overdekte zandbak wil maken. De kinderen moeten lekker met zand, water en modder kunnen spelen. Want vies worden mag en is zelfs een vereiste. De overalls hangen al klaar. Samen de dieren voeren, eieren rapen, aardbeien plukken, zaadjes planten in de moestuin, knutselen, timmeren en volop spelen in de buitenlucht staan centraal. Overal waar ik kijk zie ik dieren lopen. 

Flynn, de bordercollie, komt tijdens onze rondleiding af en toe een kijkje nemen, maar ook Kwiebus de andere hond  - die doof is -, kwispelt vrolijk in het rond. Ik word tevens voorgesteld aan ezel Antonia en Puncky de haan met zijn grote kam op zijn kop, waarmee hij de kippen probeert te versieren. Ook komen we langs de schapen, geiten en eenden en niet te vergeten het huisvarken, "Spareribs" genaamd. Kees laat me vol trots ook de "Herberg" zien, het fietscafé met een aanliggend sfeervol buitenterras, waar fietsers en andere bezoekers even bij kunnen komen en kunnen genieten van de landelijke omgeving. De deelnemers van de dagbesteding, zowel jongeren als volwassenen, -  meestal met een vorm van autisme, een verstandelijke beperking of gedragsproblemen - helpen zoveel mogelijk mee. Zo ook op het terras. Inmiddels sluit ook Gerty, die nog drukdoende was, zich bij ons gezelschap aan. Ze vertelt dat ze in het speciaal onderwijs in Eindhoven heeft gewerkt met slechthorende/spraaktaalgestoorde kinderen. "Als ze naar buiten keken zagen ze alleen maar stenen.  Toen ik de kinderen een boom aan wilde wijzen en die niet snel gevonden kreeg, kwam het idee bij me op om ze mee te nemen naar de boerderij." Toen droomde ze er al van hoe geweldig het zou zijn als deze kinderen dit vaker zouden kunnen ervaren. Dat is wat ze nu elke dag ziet. Gerty: "We kunnen hier rust, ruimte en structuur bieden in een mooie landelijke omgeving om straks weer beter een weg te kunnen vinden in de samenleving. Iets mooiers is er voor mij niet." Voor meer informatie kunt u kijken op www.krakenburg.nl of contact opnemen via info@krakenburg.nl of kinderopvang@krakenburg.nl