Afbeelding

Ruud de Koning over zijn kruisbandrevalidatie

Algemeen Volksgezondheid / Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode - Het scheuren van de voorste kruisband is 'de hartaanval voor het kniegewricht', volgens orthopedisch chirurgen. Jaarlijks komt dit leed bij 1 op de 3000 mensen voor en ontstaat in 70% van de gevallen zonder lichamelijk contact. In onze nieuwe terugkerende rubriek 'de patiënt aan het woord', Rooienaar Ruud de Koning, over zijn revalidatie en zijn ultieme doelen. Na scheuring van zijn voorste kruisband streefde hij niet één maar twee extreem uitdagende doelen na.

Ruud scheurde in 2016 tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen zijn kruisband op het voetbalveld, waarbij in eerste instantie niet gedacht werd aan kruisbandletsel. Gedurende de zomerstop maakte Ruud zijn knie sterker, maar in de tweede wedstrijd van het nieuwe seizoen verdraaide Ruud de knie. Een kijkoperatie bevestigde de harde waarheid: een volledig afgescheurde kruisband. Voor terugkeer op het voetbalveld was een operatie noodzakelijk. Een andere optie was conservatief behandelen zonder operatie. Ruud koos voor het laatste, de verbouwing van zijn huis ging voor en al snel werd wielrennen zijn nieuwe uitlaatklep.
Ondanks de vele uren op de fiets bleef de knie in de opvolgende jaren instabiel, pijnlijk en zakte hij er met regelmaat doorheen. Vanwege de aanhoudende klachten werd in overleg met de orthopeed besloten om in oktober 2018 een reconstructie van de voorste kruisband uit te voeren. De dag na de operatie stond Rein van Zutven, fysiotherapeut van Fysiotherapie de Meierij op de stoep bij Ruud voor de start van de revalidatie. De eerste weken werden gekenmerkt door krukken, rusten, wisselende pijnklachten en oefenen, oefenen en nog eens oefenen. De beenspieren moesten weer versterkt worden! Gelukkig namen de pijnklachten snel af en werd vanaf week 2 de huiskamer gebruikt als kantoor om zijn werkzaamheden als uitvoerder voort te kunnen zetten.
Na een aantal weken mocht er gestart worden met het uitvoeren van matige intensieve inspanning en in overleg met Rein betekende dit voor Ruud maar 1 ding: zo snel mogelijk op de wielrenfiets. Fietsen is een verantwoorde en een ontspannende activiteit voor de knie, stimuleerde bovendien Ruud's gewrichtsmobiliteit en versterkte tegelijkertijd de spieren en pezen. De beenspieren verliezen na een kruisbandoperatie veel kracht en ook de conditie gaat snel achteruit. Tijdens de revalidatie zijn doorzettingsvermogen, discipline, goede begeleiding en veel trainingsuren zodoende van enorm belang.
Voor Ruud was de opbouw naar een goede belastbaarheid en hoog fietsniveau extra belangrijk. Waarom? In het voorjaar stond zowel het beklimmen van de Mont Ventoux als het fietsen van de Elfstedentocht op de planning. Mooie en heldere doelen, maar wat een uitdaging en hoe gaan we in kaart brengen of je klaar bent voor deze uitdagingen? Vragen die bij Rein opkwamen en binnen Fysiotherapie beantwoordde hij deze vragen door gebruik te maken van een breed scala aan meetinstrumenten. In de eerste maanden wordt onder andere de kracht en de mobiliteit van de knie gemeten en langzaam maar zeker richtten de metingen zich op de einddoelen, fietsen, fietsen en nog meer fietsen. Perfect passend bij de revalidatie en het doel van Ruud is zodoende gekozen voor het uitvoeren van een ademgasanalyse. ''Door de uitslag van de adamgasanalyse kreeg ik meer handvaten tijdens trainingen. Hierdoor kon ik grenzen verleggen en nog specifieker trainen en werken aan mijn doelstellingen.'' Een ademgasanalyse geeft inzicht in de trainingszones van een individu en kan in tegenstelling tot wat andere testen, exact bepalen met welke hartslag iemand moet trainen om de conditie optimaal te trainen.
Door het inzetten van het juiste meetinstrument (een ademgasanalyse) was Ruud in staat om op exact het juiste niveau te trainen en zijn doelen in het zicht te houden. Fysiotherapie de Meierij streeft naar een behandeling op maat. Samen met patiënt worden doelen opgesteld en worden meetinstrumenten als een ademgasanalyse ingezet om de patiënt te motiveren en de juiste trainingsintensiteit te behalen om deze doelen te behalen.
Op 9 oktober leest u meer over de mogelijkheden die ademgasanalyse voor u of uw sportclub biedt. Daarnaast leest u dan meer over Ruud's revalidatie en hoe het hem vergaan is zijn twee (!) extreme doelen te behalen. Mocht u eerder contact willen over mogelijkheden voor revalidatie, ademgasanalyse of over andere vragen, neem contact op via 0413-471227 of via info@fysiotherapiedemeierij.nl.