Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Carnaval Papgat op losse schroeven?

Algemeen

Sint-Oedenrode - In het kader van de harmonisatie van gemeentetarieven, hebben de subsidies (amateur)kunst en cultuur bij de pers veel vragen losgemaakt. Vooral namen van verenigingen, of die er op voor- of achteruit gingen. Onbegonnen werk en het college verwees na een paar voorbeelden dan ook naar het complete overzicht, dat inmiddels is nagezonden. Opvallend is daarin dat er flink gekort wordt op Stichting Papgat.

Verschillen
De verschillen zijn soms spectaculair, zowel tussen de ene en de andere vereniging als tussen het oude en het nieuwe subsidiebedrag. Zo gaan bijna alle Rooise muziekverenigingen er fors op vooruit. Fanfare NJA van €1787,- per jaar via ruim €4700,- in 2019 naar structureel €7630,- in de daarop volgende jaren, op een neuslengte gevolgd door de Ollandse dorpskapel. Harmonie Nijnsel (Muziekvereniging Meierijstad inmiddels) krijgt 'minder meer', maar mag met ruim €3500,- erbij niet klagen. Ze hebben schijnbaar een gullere patroonheilige dan Harmonie Sint Cecilia uit Schijndel; die gaan er – na een paar jaar afbouw – uiteindelijk €16.000,- op achteruit. Schijnbaar, want de absolute bedragen hebben ook te maken met het aantal leden en de uitkomsten zeggen vooral iets over de verschillen in cultuursubsidies tussen de voormalige gemeentes. In Rooi was op muziekgebied alleen gitaarvereniging Ancora de verliezer: hun subsidie van ruim €1800,- raken ze na een korte afbouw kwijt. Waarom? Omdat Curioso - tegenwoordig Cultuurkade - dezelfde mogelijkheden biedt.

Portefeuillehouder Menno Roosendaal wees op de vele uren en overleggen met de verenigingen die eraan vooraf gingen en zag ook positieve ontwikkelingen daarbij. Zo konden de voorheen 'armere' verenigingen de voorheen 'rijkere' waardevolle tips geven hoe hun vereniging al die jaren financieel hun eigen broek heeft weten op te houden, bijvoorbeeld met inzamelingen van oud papier. De subsidie voor toneelverenigingen liet een vergelijkbaar beeld zien. Vooral de verschillen met voorheen waren soms spectaculair, met zelfs een vervijfvoudiging. De grootste uitschieters daarbij vielen overigens niet in Rooi.
Bij de Oranjeverenigingen waren de verschillen minder spectaculair, maar dat liep soms toch uit op een verdubbeling. Ook de carnavalsclubs en stichtingen ontsprongen de dans niet. Stichting Papgat moest bijvoorbeeld inleveren: van een kleine €6000,- naar €4000,-. Staat daarmee Papgat Carnaval op losse schroeven, nadat deze week ook al bekend werd dat niet alle carnavalsverenigingen meer met een wagen meedoen aan de optocht, omdat er geen plek is om ze te bouwen? Bij de heemkundekringen zijn de verschillen minimaal, maar de Stichting Paulus gasthuis moet wel een veer laten: van €5500,- naar €2600,-, zonder afbouw. De nieuwe bedragen zijn vastgesteld aan de hand van een aantal criteria. Zo verliest bijvoorbeeld het Smederijmuseum zijn subsidie(tje) omdat het gekoppeld is aan een commercieel bedrijf (Ahrend) en bovendien alleen op afspraak te bezichtigen is.