Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Lezing Onno Blom

Algemeen

Sint-Oedenrode - De Nederlandse schrijver Onno Blom geeft vrijdag 23 november een lezing in de Knoptoren.

Onno Blom, Nederlandse schrijver, literair recensent, freelance journalist, studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele studies. Hij werd geboren in Leiden in 1969. Hij was literair journalist bij het dagblad Trouw, korte tijd hoofdredacteur bij Uitgeverij Prometheus en adjunct-directeur bij de Bezige Bij. Tegenwoordig treedt hij op als presentator en interviewer bij literaire bijeenkomsten in het land. Over Harry Mulisch schreef hij een geïllustreerd biografisch portret, Zijn Getijdenboek (2002) en over Gerrit Komrij Het fabeldier dat Komrij heet (2004).

Op 19 oktober 2017, op de tiende sterfdag van Jan Wolkers, promoveerde Onno Blom op de biografie over deze beeldhouwer-schrijver-schilder. Wolkers had Onno Blom persoonlijk gevraagd om de biografie over hem te schrijven en Blom maakte er zijn proefschrift van. Het litteken van de dood is de titel die hij aan dit zowel qua inhoud als qua omvang indrukwekkende proefschrift gaf. Jan Wolkers heeft Onno Blom zonder schroom inzage gegeven in zijn complete archief, dat hij zijn leven lang had aangevuld. Vele malen bezocht Blom Wolkers in diens huis Pomona op Texel. Over het laatste jaar van Wolkers deed Blom verslag in Zo is het genoeg dat verscheen in 2008.

Het nieuwe project van Onno Blom wordt een biografie van de jonge Rembrandt, net als hijzelf geboren in Leiden (1606). 'Een boek van een Leidse jongen over een Leidse jongen.' Deze zal verschijnen in de herfst van 2019 bij De Bezige Bij. Sinds de afgelopen zomer doet Blom in de Volkskrant van dinsdag wekelijks verslag van zijn zoektocht naar de jonge Rembrandt. Aanvang: 20.00 uur. Entree: 10 euro.