Afbeelding
Foto: Freek van der Heijden

Weer over het weer

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Van juli 2017 kunnen we zeggen dat het een beetje warmer, behoorlijk natter, maar net zo zonnig als in andere jaren was.

Minder dan een graad warmer
De afgelopen maand was het net zoals zo vaak warmer dan normaal. Maar de temperatuur was op alle terreinen minder dan een graad warmer dan normaal en dat is tegenwoordig al nieuws. In de nachten daalde het kwik tot 13,4°C en dat is 0,6 graden warmer dan normaal. Met precies 7° C was het op de 13e het koudst. De hoogste temperatuur hadden we op 19 juli, toen werd het 30,7°C. De middagtemperatuur over de maand was met 24°C ook 0,6° warmer dan normaal. De gemiddelde temperatuur bedroeg vorige maand 18,5°C en dat is normaal 18,2°C.

Veel regen
Viel er in juni juist nog extreem weinig neerslag, de hooimaand maakte dat ruimschoots goed. De afgelopen jaren tapten we in onze regio 70 mm regen af. Dit jaar was dat met 135 mm bijna het dubbele van normaal. De meeste regen viel 12 juli, die dag stond er ruim 40 mm in de regenmeter. Maar ook op 20 juli, viel er met 20 mm neerslag ook een flinke plons water. Ondanks alle regen was het op twaalf dagen helemaal droog en hadden we ook nog eens zes dagen met minder dan 1 mm neerslag.

Zon volgens de dienstregeling
De zon hield zich afgelopen maand keurig aan de afspraken. Met 200 uur en 54 minuten kregen we nagenoeg de 201 uur die gemiddeld voor juli op het programma staan. De zonnigste dag met 14 uur en 24 minuten zon hadden we op 21 juli. Een paar dagen eerder op de 16e kregen we de zon met 39 minuten amper te zien. In totaal waren er vijf dagen met minder dan 20% zonneschijn en die worden door meteorologen somber genoemd.

Kort samengevat, was juli 2017 duidelijk te nat. Was het iets warmer dan normaal en reed de zon helemaal volgens de dienstregeling.