Afbeelding

Weer over het weer

Algemeen

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Droger, zonniger en vooral warmer dan normaal. Veel meer valt er over de vorige maand niet te zeggen en daarmee is het weer van mei dan ook in een adem genoemd.

Ruim 1 tot 3 graden warmer
Gemiddeld is het in de voorjaarsmaand bij uitstek 13,4°C, maar de afgelopen maand wees de thermometer gemiddeld 15,6°C aan. De middagtemperatuur maakte nog grotere stappen. De afgelopen jaren bedroeg die 18,7°C, maar dit jaar kwam die op een imposante 21,8°C. De maand had zelfs negentien warme dagen (meer dan 20°C) in haar mars, daarvan waren er negen zomers (meer dan 25°C) en zelfs drie tropisch en dus boven de 30°C. Ook de nachten waren in mei warmer dan normaal. Dit jaar lazen we 's ochtends 8,9°C af in de hut terwijl dat door de bank genomen 7,7°C was. Op 10 mei daalde de temperatuur zelfs nog even onder het vriespunt. Het koelde toen af tot -0,2°C.

Weinig regen
mei was een droge maand. Er viel slechts 27,1 mm regen, dat is nog minder dan de helft van de normale 65 mm die we mogen verwachten. De natste dag was 12 mei, toen viel er 4,5 mm regen. Uiteindelijk viel er op vijftien dagen wat regen en bleef het dus op zestien dagen helemaal droog.

Ruim 22 uur meer zon
Met 222 uur en 45 minuten scheen de zon ruim 22 uur meer dan gemiddeld. Op 26 meil hadden we de zonnigste dag van de maand. Die dag scheen de zon maar liefst 14 uur en 48 minuten, dat 92% van de maximale tijd dat de zon kan schijnen op die datum. Bijzonder is dat de zon elke dag wel heeft geschenen, al was dat op acht dagen minder dan twintig procent van de maximale tijd.

Kort samengevat, was mei 2017 duidelijk te warm. Viel er nauwelijks neerslag en liet de zon zich uitgebreid zien.