Afbeelding
Foto: Marianne van der Velden

Weer over het weer

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

April 2017 was kouder en droger dan normaal. Het was gemiddeld een graad kouder dan andere jaren. De hoeveelheid regen was maar net de helft van normaal, maar de zon hield zich netjes aan de gemaakte afspraken.

Duidelijk kouder
De laatste dertig jaar was de gemiddelde temperatuur in april 9,4°C, maar dit jaar kwamen we niet verder dan 8,4°C. De ochtenden waren nog veel kouder dan normaal. Gemiddeld koelt het in april af tot 4,0°C, maar de vorige maand daalde het kwik tot gemiddeld 1,9°C. Overdag was het ook kouder dan de afgelopen jaren, maar de schade bleef daarbij beperkt tot 13,9°C tegen 14,4°C normaal. De hoogste temperatuur werd gemeten op 9 april, die dag werd het 23,2°C en dat was daarmee ook de enige warme dag van de afgelopen maand. Op Koningsdag koelde het 's nachts af tot -2,7°C en dat was de laagste waarde van april.

Weinig regen
April was een droge maand. Er viel slechts 23,6 mm regen, dat is maar iets meer dan de helft van de normale 46 mm die we mogen verwachten. De natste dag was op 17 april, toen viel er 8,6 mm regen. Uiteindelijk viel er op twaalf dagen wat regen en bleef het dus op 18 dagen helemaal droog.

Nauwelijks meer zon
Met 176 uur en 51 minuten scheen de zon maar een fractie meer dan 172 uur waar we statistisch recht op hebben. Op 20 april hadden we de zonnigste dag van de maand. Die dag scheen de zon maar liefst 13 uur en 24 minuten, dat 95% van de maximale tijd dat de zon kan schijnen op die datum. Bijzonder is dat de zon elke dag wel heeft geschenen, al was dat op vijf dagen minder dan twintig procent van de maximale tijd.

Kort samengevat, was april 2017 duidelijk te koud. Viel er duidelijk te weinig neerslag, althans volgens de statistieken en de zon hield zich aan de afspraak.