Afbeelding

Weer over het weer

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Oktober was een maand met twee gezichten. Een zonnige start en een zonnig eind, maar tussen in was het vaak somber en koud. Dat koude en sombere midden van de maand had ook invloed op de gemiddelde temperatuur. Die was net als in september lager dan normaal. Regen viel er maar de helft van wat we mochten verwachten en de zon hield zich aan de afspraak.

Koude dip
Oktober was net als september kouder dan gemiddeld. Vooral de tweede week van de maand was somber en koud. Die koude periode drukte een zwaar stempel op het gemiddelde. De hoogste temperatuur werd op 3 oktober gemeten, die dag wees de thermometer 19,0°C aan. Gemiddeld was de middagtemperatuur, met 13,8°C tegen 14,8°C normaal, iets lager. De laagste temperatuur lag met 0,3°C maar een fractie boven het vriespunt, dat was op 12 oktober. De gemiddeld laagste temperatuur was met 5,5°C ruim een graad lager dan in andere jaren. De gemiddelde etmaaltemperatuur lag met 9,9°C ook lager dan de 10,7°C die normaal in oktober wordt gemeten.

De zon hield zich aan de afspraak
Gemiddeld schijnt de zon in oktober 112 uur in onze regio. Dit jaar scheen de zon 114 uur en daarmee kunnen we zeggen dat de zon zich in elk geval aan de afspraken heeft gehouden. Vooral rond het midden van de maand liet de zon zich regelmatig verontschuldigen. Op 14, 15 en 16 oktober kregen we de zon zelfs helemaal niet te zien. Op 1 en 2 oktober scheen de zon op beide dagen 10 uur en 30 minuten. Dat waren ook de zonnigste dagen van oktober.

Extreem droog
Oktober was een droge maand. Er waren zelfs negentien dagen dat er geen regen viel. De natste dag was 6 oktober. Die dag viel er 10,4 mm regen. In totaal viel er de vorige maand 34,9 mm neerslag en dat is de helft van normaal.

Kort samengevat was oktober een frisse maand met duidelijk minder neerslag dan in andere jaren. Voor de zon was alles normaal.