Afbeelding

Weer over het weer

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Juli was duidelijk warmer
De afgelopen maand was opnieuw een warme maand. De gemiddelde temperatuur lag met 19,7°C zo'n anderhalve graad hoger dan normaal. Net als de gemiddelde temperatuur lagen ook de minimum- en maximumtemperatuur ruim twee graden hoger dan die van het langjarige gemiddelde. Normaal koelt het in juli 's nachts af tot 12,7°C, maar dit jaar was gemiddeld 14,1°C. Ook overdag werd het met 25,2°C bijna twee graden warmer dan normaal. De warmste dag hadden we zaterdag 19 juli met 33,6°C. Op dinsdag 1 juli hadden we met 4,4°C de koudste nacht van de maand.

Een paar extreem natte dagen
In juli viel er veel regen. Veel meer dan normaal. Toch was het aantal verregende dagen maar beperkt. De afgelopen maand regende het op twaalf dagen en toen viel er maar liefst 107 millimeter regen en daarbij was ook regelmatig bliksem te zien. Op zeven dagen viel er meer dan één millimeter neerslag. Op 8, 9 en 28 juli viel er respectievelijk 31, 17 en 27 millimeter regen.

De zon was ook weer volop van de partij
Ondanks dat de zon vorige maand net wat vaker scheen dan normaal, kenmerkte de maand zich wel door extreem zonnige en extreem sombere dagen. Zo liet de zon zich op 8 en 9 juli niet zien, iets dat in juli niet vaak voorkomt. Daar stond tegenover dat er ook een groot aantal zonovergoten dagen was. In totaal scheen de zon 210 uur, tegen normaal 202 uur. Donderdag 3 juli scheen de zon 13 uur en 33 minuten. Daarmee was dat in absolute zin de zonnigste dag van de maand. Omdat de dagen alweer korter worden, was vrijdag de 18e met 13 uur en 30 minuten relatief de zonnigste dag. De zon scheen toen 83,5% van het maximaal mogelijke uren tegen 81,2% op de derde juli.

Kort samengevat was juli een warme en zonnige maand, maar wel een met extreem natte dagen er tussendoor.