v.l.n.r.: Jack Elbers jongerenwerker, Stef en vrienden en wethouder Jeanne Hendriks- van Kemenad
v.l.n.r.: Jack Elbers jongerenwerker, Stef en vrienden en wethouder Jeanne Hendriks- van Kemenad

Achttienjarige krijgt mantelzorgcadeau

Algemeen

Sint-Oedenrode - Wethouder Hendriks-van Kemenade reikte donderdag 10 november in jongerencentrum 't Honk in Mariëndael het eerste exemplaar uit van het Mantelzorgcadeau 2016. De 18-jarige Stef kreeg het in handen. Door een lastige thuissituatie neemt Stef al enkele jaren een deel van de zorg voor het huishouden en voor zijn jongere broer en zus op zich. De wethouder had lovende woorden voor Stef. De aanwezige jongeren luisterden geboeid naar de toelichting van de wethouder, over wat een mantelzorger is en het iedereen kan overkomen; ook jongeren. Sinds 2015 heeft de gemeente Sint-Oedenrode de taak jaarlijks een blijk van waardering voor mantelzorgers te organiseren.

465 aanmeldingen
De gemeente en het Steunpunt Mantelzorg van Welzijn De Meierij hebben begin september een oproep gedaan aan alle mantelzorgers om zich te laten registreren. Maarliefst 465 mensen hebben zich geregistreerd en het Mantelzorgcadeau 2016 is inmiddels ook bij hen bezorgd. Het Mantelzorgcadeau bestaat uit een cadeaubon ter waarde van €50 en het Financieel Zakboekje 2016, met allerlei tips en weetjes speciaal voor mantelzorgers. Onder de aanmeldingen waren 125 nieuwe mantelzorgers.

Jonge mantelzorgers
De wethouder is blij met de (nieuwe) aanmeldingen: "Dit jaar hebben we extra moeite gedaan om jonge mantelzorgers te bereiken en dat is gelukt. Mantelzorgers zijn niet altijd gemakkelijk te vinden en dat geldt in het bijzonder voor jongeren; zij lopen vaak niet te koop met hun persoonlijke situatie. Het gevaar schuilt dat de mantelzorg zoveel tijd of aanwezigheid van hen vraagt dat ze beperkt worden in het onderhouden van andere contacten en bezigheden, zoals school, sport, verenigingen en vrienden.". Het jongerencentrum is een plek waar jonge mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten of hun verhaal kunnen doen bij jongerenwerker Jack Elbers. Vanuit daar kunnen jongeren ook doorverwezen worden voor ondersteuning. Janny Forsten, van het Steunpunt Mantelzorg, benadrukt dat het Steunpunt elke maandag t/m donderdag van 9 tot 12 uur open is voor inloop, informatie, ondersteuning en advies: "Het Steunpunt is gevestigd in Odendael, maar is er niet alleen voor ouderen. We zijn er ook voor jonge mantelzorgers".